FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Culoarul
Text postat de Tania Ramon
... Se turnase deja vinul rosu pe albul dantelat ce învelea sicriul ca pe o fereastră plînsă toată de zăpadă. În trei locuri. Apăruseră trei pete roșii ca niște răni prin împușcare în murmurul rugăciunii preotului care luase imediat cădelnița să tămâieze, dirijînd-o cu zvîcniri scurte din mână încoace și încolo, de parcă asa ar fi alungat duhurile cu adevarat. Înconjura anevoie sicriul așezat pe pămîntul dezghețat pe jumătate, cu urmele de la gropari amestecate cu cele ale celor ce au purtat sicriul. Parcă nici mortul nu avea o poziție relaxată stând cu picioarele o idee mai sus decît capul. Aroma de vin și de tămîie săgetase aerul ca un parfum de valeriană și o trezi iar pe îndurerata mamă din starea de transă în care asculta, nu ce spunea preotul ci copchilul, așezat parcă la destăinuiri. Începuse brusc să jelească cu urlete în care greu se mai înțelegea pățania pe care i-o povestea băiatului. Ghemuită, își așezase mîna pe marginea sicriului si o mișca ușor, instinctiv de parcă l-ar fi legănat. Erau departe amîndoi ce vorbele popii, de gura lumii pe pajiștea de un verde crud ce nu știa decît să zumzăie, să foșnească, să bîzîie. Se vedea o gară cu multă lume, cu trenuri, cu agitație, undeva mult mai la vale. Doar greierele cânta foarte trist învățat să fie singur. Și povesteau amîndoi de singurătăți chiar dacă ea mai avea trei copii, trei nurori și avea și cinci nepoți.

Legăna sicriul ca pe un leagăn de copil dar nu o mai făcea cu duioșie ci cu neputință. Lenuța, vecina care promisese că o va ajuta cu rînduielile, chiar dacă se certaseră săptămîna trecută urît de tot pentru …știau ele mai bine pentru ce nimic, aduse iute lanțul, făcîdu-și loc cu coatele printre cei care se apropia tot mai curioși de sicriu. Prinse cu îndemînare la un capăt de lanț mîna mortului și la celălalt capăt mîna lui frate-său împins în față de taică-său, cu miscări bruște. Tremura din toate închieieturile, galben la față, mînjit parcă cu ceața care se lăsa tot mai deasă ascuțind umezeala ce pătrundea prin oase ca niște cioburi de sticlă. Era vinovat de moartea fratelui. Dar nu privea mortul cu dușmănie sau scîrbă pentru că ajunsese în situația asta penibilă ci pe Lenuța o privea cu o groază imensă care, fără să îl bage în seamă, își continua cele ce avea de făcut. Boscorodind cîteva cuvinte printre buze, smulse cu forța lanțul de pe mîinile legate straniu de un lanț folosit să-și lege o vecină cîinele și strigase:` Fugi.Fugi și nu mai căta îndărăt!`. Strigătul trecuse ascuțit printre cei prezenți, deja indiferenți la rugile spuse în grabă de preot, ca să termine slujba și să ajungă în sala unde-i așteptau cu masa. Erau mai curiosi să vadă ce se întîmplă cu frații, unul mort și unul viu . Mai repede ar fi putut muri Ion de spaimă decît să se scoale mortul din sicriu împlinind mult mai repede blestemul de care se temeau toți.

Nu mai aveau rost mărturisirile, oricum Florin nu se mai întorcea din morți . Acum Ion fugea cu disperare de parcă-l ardea ceva în spate. Nu mai avea grijă să calce pe alee, călca colțuri de morminte, se agăța de cruci împleticit de picioarele care se înmuiau tot mai mult. În loc să prindă putere, o pierdea. Neamurile se îngrămădiseră unele în altele pentru a acoperi mai bine imaginea gropii în caz că venea pe Ion slăbiciunea să privească înapoi. Erau cu ochii pe el. Nimic nu trebuia să mai vadă de la groapă dacă voia să mai aibă zile- să nu-l tragă î mortul lîngă el n groapă.
Se aruncase găina, ținuta într-o plasă legată de cioc și de picioare, într-o groapă făcută special lîngă groapa mortului, se trecuse din mînă în mînă găleata cu apă peste sicriu de trei ori. Dantelaria începuse să fie adunată pe lîngă mort ca să poata fi așezat capacul, preotul începuse o predică la fel de iute ca și slujba, șoptindu-i-se la ureche să fie cît mai scurt. Toți erau deja înghețați la picioare Se vorbea tare, comentîndu-se previziuni despre blestem, despre remediu dacă avea sa fie sau nu de folos lui Ion si familiei sale. Mama lui Florin reîncepuse boceala, tinuță de braț de o altă vecină. Mai erau lînga ea ceilalți doi frați mai mici și cumnata care, foarte agitată dirija cu mîna unde trebuiau puse lumînările, ștergarele, colacii ce trebuiau dați de pomană. Nu se găsea plasa cu paharele de plastic pentru rachiu și tatăl lui Florin deja își pierduse răbdarea. Parcă nimeni nu mai știa să facă nimic iar o parte din cei prezenți plecaseră deja la restaurant unde era pregătită masa..
Doar Maria, prietena lui Florin stătea lîngă sicriu fără să vadă, fără să audă, fără să comenteze la cei care o tot smuceau cînd treceau încoace și încolo pe lîngă ea. `Îi va fi mai bine, o să vezi- șoptea o voce în spatele ei însotiță de un foșnet de haină ca o smucitură scurtă. Parcă s-ar fi atras atentia să nu mai continue discuția. `Dar ce am zis, continuase vocea ușor intrigata, știi și tu bine cum se certau pentru bani lui chiar dacă era oaia neagră și mai tot timpul plecată. Bolnav și singur. Acum ce a mai găsit-o pe fata asta. Mare pacoste pe capul lui.`Parcă se lovea vîntul de o frunză și o tot legăna aiurit. Maria mai păstra în palme căldura mîinilor pe care le ținuse toate astea trei zile într-ale sale, fără să mănînce și fără să doarmă.
Departe de toată agitația stătea și Adela, sora ei, cu pomeții sprijiniți în palme, făcîndu-se ciuci. Obosise de drum și de atîtea neînțelesuri. O dureau picioarele de la atîta mers, străbătuseră orașul pe jos, oprindu-se la fiecare răscruce, mergînd înapoia mașinii cu sicriul de care trebuiau să se țină cei apropiați. Ea o tinuse pe Maria de umeri. Se mersese atît de încet de parcă mașina era împinsa de ei. Acum, așa cum stătea ghemuită, privea mai tot timpul spre sicriul așezat pe pămînt și care se vedea din cînd în cînd printre picioarele învelite de pantaloni negrii sau de fuste, așa cum se vedea soarele printre copacii de la drum cînd conducea cu viteză. Fusese pentru prima dată așa de aproape de un sicriu fără să simtă teamă sau repulsie. Nu știa nimic despre mort. Și poate că această nestiință năștea apatia si sentimentul existenței a două lumi paralele fără a se intersecta. Nu era nici viață și nici moarte în momentele acelea. Era doar privirea ei larg deschisă de mirare aruncată asupra unei fețe liniștite și cu ochii închiși, cu picioarele legate în sicriu, cu mîna smulsă dintr-un lanț și cu cearceaful ce-l învelea pătat parca de sînge ca o dezvirginare a morții. O suspendare a unor momente de nemișcare într-un haos total în care se împărțeau paharele cu vin și colăceii reci deja de la frig cu cîte o lumînare alături.
Florin nu voise în biserică să stea aproape de preot. Și nici în sicriul în care fusese așezat. Se ridicase pe unul din stîlpi și cum stătea cocoțat privea la cei ce veneau lîngă el să-i sărute fața sau mîna lăsată în afară strîngînd o iconiță. Niciodată nu i-a plăcut să fie atins de oricine și acum veneau să o facă, care mai de care cu fețe pioase după cum era obiceiul dar foarte atenți la toate cele ce trebuiau făcute să nu mai poată ieși în veci din groapă. Lîngă Adela, domnul îmbrăcat în pelerina parcă prea subțire pentru iarna aceea imposibil de friguroasă șoptise: `Fantastic cum stă de liniștit de parcă e mulțumit că a părăsit lumea asta. Adela il întrebase cu frică: `Chiar îl vedeți? ` Sigur că îl văd, de fapt îl simt, e mai bine spus. Și eu credeam că morții întotdeauna sunt supărați. Îmi amintesc de o prietena ce a murit de curînd, cît de furioasă se lovea de pereții din biserică. Fugea afară să vadă cum este noua lume și venea înapoi foarte pornită că nu mai vede nimic din ce spera să mai aibă` Nu îl înțelegea dar îi trezise teama.
Catedrala orașului nu avea terminate picturile interioare și acum cînd priveai spre cupolă nu se lumina sufletul ci dimpotrivă. De parcă toate acele picture cu sfinți și evenimente făceau totul, toată lumina. Chiar să nu fi fost nimic în sicriu? Era foarte aproape de fața mortului. Nu citea pe fața lui decît calm și nepăsare. Un zîmbet subtil și atît. Murise în urma unui accident stupid. Singurul din toți cei cinci aflați în mașină. Oare de la prea multă fericire nu-ți mai pasă de nimic, ignore, sfidezi, planezi? Privea tot mai des cînd spre cupolă cînd spre fața domnului cu pelerină ce asculta slujba rotindu-și mereu ochii prin catedrală. Dar nu spre oameni. O surprindea cînd privea spre el pieziș și îi zîmbea îngăduitor. Îi simțea teama dar și curiozitatea.

`Sunt oameni care poartă cu ei și lumea cealaltă în suflet chiar dacă sunt aici cu noi. Nu avem cum să le știm această putere. Merg, vin, merg, vin, cunosc foarte bine culoarul`. Se apleca spre ea șoptindu-i răspunsuri pe care nu apuca să le pună. Pereții bisericii erau goi, cruci scobite cu o unealtă de zidar, pe diagonală, stirbeau frumusețea lor și totuși era plin de îngeri. De aripi. Nu mai realiza dacă șoaptele domnului de lîngă ea le simțea ca niște adieri prin păr sau erau aripi, treceri. Nonsensuri. Ceva mutase într-o noapte și mingea ei de lîngă pat. Fusese foarte tristă și se așezase în pat cu un picior lăsat să se balanseze pe marginea lui. Mingea lovise bine de tot peretele și din spaima momentului trezise atunci toată casa cu țipete. Ai ei începuseră să caute sobolani sau să dea vina pe invenții. Dar odată stinsă lumina simțise că mai era cineva la fel de trist ca ea în încapere. Și nu mai avusese curajul nici măcar să respire. Și nici să întrebe.
Acum catedrala părea un dormitor ceva mai mare cu pereții strîmtorați de penumbre si de forfotul celor prezenți să-și facă datoria privindu-se doar între ei, comentînd de haine, de gesture, de vocea popii, de ce avea să se întîmple cu cei rămași în viață.
Florin, privea calm dar destul de atent pe fiecare în parte, de parcă ar fi vrut să memoreze expresiile celor strînși în biserică. Cum stătea prins de una din coloanele principale era pentru el o joacă să-i poată urmări.
La fel de liniștit era și acum pe marginea gropii unde rămăsese doar fața neacoperită pentru ca rudele să își poată lua un ultim rămas bun de la el prin aceleași pupături. Taică-său îl pupase în biserică chiar pe gură trezind un murmur de dezaprobare printre cei prezenți. `E băiatul meu pentru totdeauna ce vreți`, exprima fața lui plină de lacrimi în timp ce-l ținea de picioare ca să fie dezlegat și să se poată ascunde sub el funia. Să nu fie furată pentru farmece. Ieșind o dată cu mulțimea din biserică drumurile se despărțiseră . Era acum el și restul lumii. Dar rămăsese prins într-un culoar prin care rătăcea ca un fluture neștiind drumul. Sicriul avea să fie dus însă mai departe. Fusese oprit o clipă pe trepte bisericii și rudele se apropiaseră din nou să facă strigăturile și bocetele prinzîndu-se de sicriu și zgîlțîindu-l cu furie de data asta de I se legăna ciudat capul. Parcă a dojeană. Avea să fie ultima oprire pînă la cimitir părăsind pentru totdeauna orașul. `E ceva de mers`, completase el zîmbind înspre Adela. Vîrtejuri de aer și lumină îl învăluiau, se auzeau foarte multe voci, foșnete de haine, de respiruri ca atunci cînd ti se sulfă în ceafă. O luase cu el. O purta cu el fără să-i mai spună altceva. Faptul că nu se mai simțea nimic palpabil în jurul lui nu-l speria. Chiar părea mult mai relaxat dar asta trezea în ea un tremur de nesiguranță și totuși îl urmărea curioasă. Calmul lui. Oare ce voia sa-i arate? Unde o ducea?
Îi vedea fața și sicriul, în care era așezat, tot mai rar printre picioarele care se îngrămădeau să-i dea ultimul sărut înainte de a fi pus în groapă. O clipă a fost doar. Nu mai era ceață, nu mai erau mormintele din jur împrăștiate și confuze. Nu mai era mulțimea îmbrăcată în negrul murdar de povești. Era cald în crîngul ce își începea dimineața cu triluri. Se făcuse lumină în jurul lui și-l văzuse zîmbind, cu o față îmbujorată. `Am scăpat`. Apoi capacul fusese trîntit la repezeală, bătute cuiele cu îndemînare și se auzii subit pămîntul trîntit de parcă era o cădere mare de apă. Adela trase adînc aer în piept lăsîndu-l să coboare pînă la călcîie, fără să îl mai oprească nici un gînd, nici un oftat, nici un junghi. La fel ca pe o trecere.
Rămăseseră aruncate pe jos bucăți de lumînare arse, călcate prin pămîntul frămîntat de pași, pahare de plastic crăpate, firimituri de la colaci și vreo trei cîini ce dădeau tîrcoale rusinați parcă, de se țineau așa cu coada-ntre picioare. Pustiul crucilor în ziua aceea de sîmbătă se întindea dezolant prin ceața care nu se mai ridica. Adela o luă pe soră-sa de braț și încet încet o porniră spre iesirea din cimitir. Erau ultimele. Începuse să-i povestească din nou faza cu pisica ce prevestise tragedia, dar de data asta cu o voce caldă. Parcă ar fi vorbit de florile ei preferate. E ciudat ca din plînsul, la un moment dat fără de lacrimi, să îți ramînă acel ton de bunică ce îți va spune povești venind o clipă de dincolo.

În spatele lor se ridicase brusc soarele. Nu mai era nici urmă de ceață, de parca soarele rupsese alte lanțuri. Maria se desprinse atunci de brațul Adelei, care o privea foarte mirată și care tot drumul nu îndrăznise să-i pună întrebarea: `L-ai văzut?` și soptise:` Da, știu că ai ajuns și că acolo îți va fi mai bine. Mult mai bine`.

Zile întregi se trezise Adela, alergînd prin culoarul în care a purtat-o cu el, ajungeau voci de acolo pînă în camera ei urmărind-o la tot pasul. Chipuri îmbătrînite ce nu le cunoștea treceau ca o suflare foarte aproape sau alergau prin celelate încăperi. Sau erau momente cînd ea privea spre celălaltt capăt unde parcă se crăpa de ziuă.
`Nu trebuie să-i bagi în seamă. Vor pleca singuri înapoi. Există doar un moment cînd lumile paralele se intersectează și asta datorită sufletului ce nu își cunoaște marginile. Și se caută Și le mai este dor. Cînd aici, cînd dincolo. `
`Despre care suflet e vorba? îl întrebase ea nedumerită pe domnul cu pelerină în timp ce îl urmărea cum stătea cu palmele deschise înspre vasul unde se afla aghiasma de parcă îl pipăia de la distanță.
`- Sufletul îți apartine femeie?`
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Astept cu interes continuarea, Tania.

Am citit cu placere, captiveaza, are si o magie care tine si de subiect, (excelent, puternic!), cat si de personajele tale.
Text remarcabil!
 
Postat de catre D. A. Costinescu la data de 2008-07-30 10:54:55
         
 
  'Anumite afinitati nu se pot explica, tocmai vin de pe pagina lui Ialin si am inteles si mai mult acel ceva ce nu se poate explica prin cuvinte.'

aici esti teribila... 'acel ceva' pe care-l stapanesti... insa mai trebuie timp sa-l controlezi... si fusese o vreme cand personal am trecut prin asta/ si nici macar nu-mi place sa stiu ca-l stapanesc!... ca si cum viata este frumoasa prin doar incercari... thanx Tania! (acum mi-am insusit numele-ti!)

asa simt acum... maine poate reneg...

io.

g.

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-07-29 23:34:07
         
 
  Gina, suprinsa si in acelasi timp, nu. Anumite afinitati nu se pot explica, tocmai vin de pe pagina lui Ialin si am inteles si mai mult acel ceva ce nu se poate explica prin cuvinte.

Multumesc de vot si incurajare. LA fel si tie Sade.

Tania
 
Postat de catre Tania Ramon la data de 2008-07-29 23:08:08
         
 
  am citit cu atentie... puteam chiar sa intervin detaliat... insa nu acum (nu pot!)... unele dezacorduri, typo ori nefolositoare expresii... ca idee mi-a placut si am chiar invatat 'noi traditii'... ma gandesc ca stapanesti mai bine proza... o reintoarcere pe text - eliminari ori imbunatatiri- o sa fie meritorie... gand bun,

regards,

goia

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-07-29 21:21:56
         
 
  Tania,
Pînă la continuare.... un scris viu, alert,o privire aparte asupra traumei trecerii, a pașilor prin și dinspre culoar!
Vot!
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-07-28 13:47:36
         
 
  E posibil sa para abrupt.
Dar va fi o continuare. Multumesc pentru com. sau poate doar pentru impresia care ti-a facut-o textul.

Tania
 
Postat de catre Tania Ramon la data de 2008-07-27 15:19:59
         
 
  mie mi-a placut. poate finalul ar mai trebui nitel lucrat, e cam abrupt. sau nu stiu. dar in rest e misto.  
Postat de catre Leonard Ancuta la data de 2008-07-27 13:47:51
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE