FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
adai-dan
Text postat de Tania Ramon
Copilul nedorit nu știe să înflorească în privirea mamei. Și nu există ieșire. Nici marea nu mai știe să arunce pe mal hrana pentru păsări. Putrezește pentru un alt pămînt.

Iar vântul are gust de iască când se simte tristețea. La fel era și când trimisese pescărușii flămânzi în urma pașilor ei de pe țărm căutînd parcă să ciugulească vestea ca pe un stîrv ce nu trebuia să fie. Nu apucase nici măcar un sărut de-al lui Dan să îl țină în palme.

Rămăseseră străzile tocite ca niște pagini prea răsfoite de carte. Și săruturile fluturau. Fluturau prin gânduri. Era atât de departe plecat, nu știa numărul galaxiei și cărțile încuiate într-o bibliotecă urlau părăsite. Ca o carte a rămas și ea cu o dedicație dată vieții pe prima pagină semnată de el. Nu i se mai puteau deschide paginile. Lipite, riscau să o rupă, să o facă pulbere ca pe vechile manuscrise. Cititorii ce o vor îndrăgi o vor muta dintr-o bibliotecă în alta încântați de titlu.

Cine mai are timp de răsfoit suflete! Altă carte, alt suflet trebuia ales din mers când viața te prinde într-un rimt nebun. Și alegerea o faci după titlu… De ce? De fiecare dată începutul cărții e același. Povestești ce ți-a făcut nenorocita de viață. Cât de greu ți-a fost și cum te zbati. Dacă acel cineva care te ascultă e mult prea receptiv și sensibil, va deveni cât de curând salvatorul tău. Dacă este bine înfipt pe picoarele lui, desigur că te va determina să îți amintești doar de reușitele și pățaniile trăite cu bucurie: cât mai drăguț cu putință, cât mai comic, cât mai devastator. Ziua aceea va fi ziua în care ai râs mai mult ca niciodată. Pentru că va fi la picioarele tale adorându-te că ești ceea ce caută de o viață.


Există doar un moment din acesta numit fericire. Ca apoi rutina și viața să te despice în patru ca pe un fir și să te arunce bârnă în ochiul celuilalt.

Primise de ziua ei o carte de la părinți: `Întunecare` de Cezar Petrescu. Îi dedicaseră pe prima pagină iubire și multe, multe altele. Cartea în sine vorbea despre o poveste de dragoste marcată de război. Un cadou trist. O singură dată a citit-o de la un capăt la altul. I s-a strecurat în suflet ca o băutură fierbinte turnată pe gât. Și i-a rămas ca o iubire consumată cu sentimentul că va rămâne veșnică. Acum cartea e pusă deoparte fără a mai fi deschisă. Iar dedicațiile au rămas fără rost la fel ca atâtea altele venite prin teoriile părinților care nu se mai terminau, prin elegiile zilnice sfârșite cu lacrimi. Din cauza lor fugea cu scoica câteva secunde pe lună. Nici nu se observa că lipsește. Chiar se întrebase de multe ori dacă așa arată luna. Doar pentru că avea în plus o chitară față de pămînt?

Căci viața e un accident când se apropie foarte mult de moarte. Nu trebuie să o simți prea des prin preajmă. Ca un pocnet din degete cu strigătul: chelner, o bere! venise și-l luase și pe Dan. A fost de ajuns. Camera devenise rugăciune și scoica avea numai trepte care nu duceau nicăieri. Mai vedea din când în când opincile din piele de bou ale bunicii legate cu șnurul tăios ca briciul. Cu el tăia pâinea. De fiecare dată venea la ei încălțată în ele, tocmai din Maramureș. Rămăsese din firava bunica, nu o cruce, nu cenușă ci un album de poze din ziua în care nu înțelesese de ce nu o mai lăsau afară la joacă. O chemaseră insistent în casă, din fața blocului și i se tot repeta: măcar azi să păstrezi momentul de tăcere.

Altfel făcuse taică-său cu viața lui. Așeza pe pereții din cameră clișee, poze, momente, experiențe de laborator. Copii, astăzi facem poze! Și pozele au rămas nemișcate în rame. N-a știut să facă regie cu ele și să-și trăiască viața. Doar a scris ce-l durea în caietul de condică de o mie de pagini studențești confiscat de la portarul de la fabrica unde lucra. Vezi ce mizerie se face când se risipește hârtia pe fotografii? Acum acestea sunt digitale. Zâmbești și viața apare coloră. Hârtia cu alb și cu negru e de mult galbenă și înecăcioasă provocând, ca de la o tuse cumplită, numai lacrimi.

Dar viața Adelei și a lui Dan se construise de la o zi la alta tot mai spectaculoasă. Se apucaseră serios de învățat. Venea bacu. Se ridicau templele, întrebările, misterele. Uneori profesori, alteori judecători, călăi câteodată și de cele mai multe ori soldați în plină instrucție, începuseră o adevărată epocă de civilizație. Dan o numise râzând epoca adai-dan și stabilise că vreo 80 de ani le vor ajunge pentru a ridica propria lor epocă de glorie. Prima dată trebuia un antrenament pentru nesomn, așa ca pentru front. Începuseră cu o zi, apoi o zi pauză, apoi două zile nedormite și iar una pauză. Noaptea era ca o sală de lectură, foarte personală, fără gălăgie și cu mersul pe vârfuri. Pentru Adela a început agonia în perioada de 5 zile nedormite. Degeaba se încuraja că e pe front și că nu trebuie să cedeze, că oamenii au nevoie de ea, că în timpul în care ar fi tras un pui de somn războiul putea fi pierdut. Mergea pe stradă cu sentimentul că toate plutesc și sunt foarte gelatinoase. Nu o durea nimic dar nici nu se putea prinde de nimic. Se roteau planetele la fel ca și caietele de la o zi la alta fără semne vizibile și fără tensiuni. Iubirea și ura, greața față de taică-său, bucuria pentru tot ce făcea aveau acealși gust. Niciuna nu cerea o digestie specială. Adormite unele instincte lăsau să se trezească altele: capacități de a citi gânduri, de a discuta lejer de morți, de viața de dincolo. Nimic nu mai părea straniu și delimitat. Și nici măcar nu se simțeau grozavii lumii pentru asta. Se mișcau mobilele? Ei și? Gândurile erau la fel de instabile. Nu suportau pereți, nu suportau constrângeri. De o consistență lichidă, muabilă hrăneau placenta de zi cu zi a creației.


Privind seara albumele, se strecura în scoică ca și un cuțit în rană. Epoca adai-dan se încheiase la fel de misterios așa cum dispăruseră civilizațiile atzece: o dată cu primul simptom de moarte.
Somnul devenise o rotație în jurul așternutului, să-și adune trupul parcă în propriile mîini, căci pereții camerei, ca niște artere, o sufocau trimisă fiind de amintiri( o dată cu pulsul) când spre inimă, când spre ieșirea în cosmos.
S-a întrebat de multe ori dacă cel ce moare și a împărțit cu cineva atâtea povești, amintiri, iubiri și prostioare, pleacă fără nimic dincolo sau pleacă cu toate. Sau încă le mai împarte frățește.


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Recunosc ca e mult mai greu sa corectezi pe text cand inca iti mai intuneca ochii imaginile si ideea ce ai desfasurat-o. Si daca nu am mai pigulit la textul asta...uf.
Sigur e mai simpla poezia, zic azi. Dar maine e posibil sa o iau de la capat.

Multumesc de atentionari si de gandurile bune. Si asa am mari emotii la capitolul de povestiri in scris (ca de la cel de dat din gura nu ma dau pe nimic).
:)

Tania
 
Postat de catre Tania Ramon la data de 2008-07-16 17:50:12
         
 
  "stabilise că vreo 80 de ani le ajunge pentru a-și ridica"...
Tania, ti-a scapat un a, modifica ... " 80 de ani îi ajung pentru a ridica " etc.

toti plecam dincolo fara nimic:) vai de noi !:)de asta e bine sa impartim frateste:)

 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-07-16 10:44:51
         
 
  Fragment dintr-o nuvelă sau pur și simplu un decupaj din viața celei pentru care scoica e o scară de sensuri...inspirat și sensibil moment cu o scriitură aparte!
SADE
P.S. Citit-am acest text de vreo 3 ori(ca și Întunecare, de la un capăt la altul)
 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-07-16 07:58:24
         
 
  'Altă carte, alt suflet trebuiau alese din mers când viața te prinde într-un rimt nebun.'

aici sunt confuza... daca am gresit... mea culpa...

io,

g.

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-07-16 06:57:34
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  'Ca apoi rutina și viața de zi cu zi să te despice în patru ca pe un fir și să te arunce bârnă în ochiul celuilalt.'


idee:

Ca apoi rutina să te despice în patru ca pe un fir și să te arunce bârnă în ochiul celuilalt.

(chestia rutina/zi cu zi... intelegi tu)

si o erata:'...o dată cu primul simtom de moarte.' - corect - simptom / ultimul paragraf

si aici:

'Altă carte, alt suflet trebuiau alese din mers când viața te prinde într-un rimt nebun.'

(alta carte, alt suflet trebuiau alese???)

sunt parti in text care mi-au placut... si orele sunt 'intarziate'... sa pot sa fiu 'mai mult de atat'... am citit,

regards,

goia









 
Postat de catre nula nada la data de 2008-07-16 06:53:22
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE