FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Ultimele apariții ale lui Epaminonda
Text postat de george savu
Motto:
„Orice sfîrșit își are un început” – Teodor Pîcă

Astăzi postez ultimul text pe Europeea. Plec într-o lungă vacanță, în care sper să uit adresa acestui sait. Care a devenit, nu neprietenos, nu ostil, ci bășcălios. Voi reveni atunci cînd formatul lui va lua o altă turnură. Cu opt luni în urmă, m-am retras din viața literară activă a unui tîrg de provincie. Acum simt nevoia să mă protejez și virtual. Am sperat într-un dialog pe teme strict literare. Atmosfera de aici, improprie unui sait literar, se cronicizează și îmi surclasează nivelul de înțelegere. Mă simt depășit, probabil că în situația maestrului Recheșan nu aș fi apt de a purta o polemică în termeni urbani. Iar minima mea experiență îmi spune că voi urma și eu, că sînt pe lista neagră. Îl admir pe G. R. pentru ce scrie și îi urez să dea dovadă de minimă înțelepciune a renunțării, pe măsura talentului domniei sale. Și Michelangelo a fost un plagiator ordinar. Cînd a pictat Capela Sixtină s-a inspirat masiv din Biblie. Îmi permit a -i sugera Elenei Toma că, umorile conflictuale duc la preinfarct și dacă le va cultiva insistent, va pierde prefixul. Cred că Exintescu are vînă de autor, depinde numai de el dacă va rămîne un conte Fenring sau va deveni un Kwisatz Haderach. Cred că Radu Ștefănescu este, poate cel mai talentat și mai spontan autor pe care l-am cunoscut aici. Problema lui, dacă se disipează în producții efemere, perisabile. Respectul meu pentru scriitura lui rămîne nealterat.
Și cum introducerea aceasta nu interesează pe nimeni și tinde să devină patetică ( o să mă taxeze pentru asta, cardinalul iezuit al saitului, Liviu Bordaș), închei mulțumind celor care m-au citit, fie că mi-au apreciat (sau nu) textele. Mulțumesc și celor pe care i-am citit cu plăcere și mi-au încîntat papilele neuronale. Cei care ar dori să converseze cu mine, le pot indica o adreă de e –mail. Trebuie doar să sune la 0788 322075. Cei care țin să mă înjure, mă pot găsi la domiciliu. E drept că soneria e defectă, dar să nu dispere, ies eu din cînd în cînd.
Următorul text (fragment) postat are o sursă clară de inspirație, fără echivoc. Pot încerca și cei care cred că sînt originali în scriitură.
Nu voi închide caseta de comentarii dar nu voi răspunde la comentarii.

69. Epaminonda la sfîrșit

1. Acum, dacă este să vorbim la sfîrșit despre Epaminonda, e musai să aflați că el a murit. Dar cînd au venit la el la mormînt, a treia zi după înhumare, nu l-au mai găsit. Doi virgulă cinci metri cubi de pămînt erau excavați, capacul copîrșeului era scos din țîțîni, iar el nu mai era acolo, doar cenușa lui ce mai era sub cap și bănuții pentru luntraș; Rollexul și ghiulul erau la locul lor, deci mobilul dispariției nu era jaful.
2. Telefonul mobil era încă în stare de funcționare, avînd el baterie pe bază de litiu și fiind doar a treia zi de la încărcare. Anișoara Pătîrlaga îl auzi prima cum sună si tot ea răspunse: „Alo, alo, sînt eu, Anișoara, nu mai suna dragă, că dau eu beep! Iar alături de mormîntul lui Epaminonda erau toți morții din Sistem* și ei erau cuminți și în mormintele lor personale.
3. Directorul de Catedră, Directorul de Studii, cel de Marketing, Directorul General, Inspectorul General zis Generalul, șoferul lui și soția șoferului, adică Secretara, cu toții stăteau cuminți și reci în mormintele lor. Deasupra lor stătea Maica Ministresă, într-o
reprezentare celebră a marmorei; ea avea broboadă și lacrimi în ochi. Peste ea se scuturau frunzele Copacului Educației (www.edu.ro).
4. Pozele Părinților Educației (Maiorescu, Hasdeu, Spiru, Androneasca și Atanasiu) se hlizeau la Anișoara de pe pereții criptei. Dintre ei lipseau Eminovici și Nică a Petrei, care au fost confundați la Zaveră cu niște anarhiști în viață, apoi au fost elimininați din programa școlară. Dar cei care au mai rămas, priveau la Anișoara cu ochi reci de morți.
5. Anișoara, care bocea în neștire, fiind ea și remunerată pentru această activitate, își regăsi cu greu prezența de spirit pentru a memora epitaful scris pe piatra de la ieșire. Care așa suna:
6. „Cel care, prin uneltiri viclene, va ascunde adevărul despre Sistem, ori îl va interpreta în mod propriu și personal, fie ca Redactorul Șef al hebdomadarului Trîmbița Călmățuiului să îl poată învinui înaintea cititorilor, iar funcționarul de la Evidența
Populației să îi șteargă numele lui din registre și să-i stingă amintirea dintre Călmățui și Putna!”

70. Ieșirea din oglindă (Poltergeist 1)

1. Dar iată-l pe Epaminonda înainte de Înviere (în postul Paștelui, adică) și într-o reprezentare demonică a folclorului local și a celui de import. Deși primise drepturile conform partajului, el continua să bîntuie fosta locuință comună. Ieșea și intra din (și prin) oglindă, fără nerușinare, ba chiar se plimba prin holul dintre dormitorul mic și dormitorul mare ca pe ulița mare. Și culmea obrăzniciei, după ce pleca în urma lui se simțea pregnant fumul de țigară, ca de pucioasă se simțea.
2. Atunci fosta lui consoarta se plînse întîi vecinelor de palier, apoi responsabilului de scară, cărora le povestea cu lux de amănunte orice apariție a lui. Apoi se destăinui vînzătoarelor de la boutique. A încercat și cu cele de la Super-Market, dar nu i-a
ținut. Fiind ele prea ocupate, i-au recomandat să se adreseze Preotului de Familie. Atunci ea formulă o cerere scrisă către Secretariatul Parohiei.
3. Iar la șapte zile după depunerea cererii, Preotul de Familie se prezentă la ea împreună cu Țîrcovnicul, cu Clopotarul, cu al treilea cîntăreț în cor și cu colegul lui de Proximitate. Care au sfințit „locația” și au alungat, prin rugăciuni și exorcisme, vedenia
lui Epaminonda care se făcea simțită chiar și atunci cînd nu era cazul.
4. Era, cum spune autorul, într-unul din cele două mari posturi de peste an, cînd apa era sfințită de către autoritățile de la RAM si RER Ecologic, slujită și contorizată de Centrala Termică, prin reprezentantul ei în teritoriu, Punctul Termic; însă conflictul a fost aplanat și în final rezolvat cu concursul celor de la Distrigaz și Electrica, care numai ei puteau să lege și să dezlege cele care nu țineau de case pe pămînt, de foc, de aer, de eter și
de pucioasă. Așa credeau ei!
5. Pentru că a venit plutonierul major Silfandru de la Protecția Civilă, care a spus că toate acestea se întîmplă din cauza unui proiectil uitat la subsol. El a coborît pe cablu și l-a dezamorsat în doi timpi și trei mișcări. Astfel a binecuvîntat el de la Asociația de Proprietari și de la Compania de Pompieri, în viață fiind el și nu ca alții de la Mihăilești. Iar presa a scris despre el și nici un reporter de teren ( ba chiar nimeni din redacție), nu a pățit nimic.

71. Epaminonda după înviere (Poltergeist 2)

1. Adică a patra zi după Paștele Ortodox și a treizecișitreiazi după cel Catolic; și nu ce credeți voi, bîrfitorilor și de cele sfinte rău vorbitorilor, care interpretați cuvintele ca și cum ar fi de la început, ori cum începutul ar fi tributar cuvintelor! Și pe care le tratați in mod „loyal” și ecleziastic! Rușine, de trei ori rușine!
2. Pentru că, după ce mai zăcu el mahmur încă trei zile, abia a șaptea zi află ca bătute și de alții erau căile lui. Iar că nimic din ce i se întîmplă nu se putea spune ca nu li s-a mai întîmplat și altora, de aiurea. Iar ceea ce el descoperea cu zdrobeală, cu ură, cu mîhnire, în acele zile de mahmureală, se mai descoperise și anțărț , cum se spunea și în vechime, cînd corturile descoperirii erau lăsate să cadă, ca să se vadă acoperirile relative, unilaterale și diurne.
3. Dar Epaminonda detesta aceste descoperiri, așa cum alții urăsc puterea sovietică și pe Ion Iliescu. Deci în ziua a șaptea după Înviere, cînd lui îi „căzu fisa” și află că tot ceea ce părea a fi nou, era la fel ca înainte, se hotărî să devină filosof, fără a mai plăti el taxele anuale la vreo facultate particulară. Iar în ziua a noua află că mai erau și alții ca el. Și că unii spuneau că sînt determinați, în vreme ce alții credeau că au liberul-arbitru. Și cu toții se porcăiau reciproc, spunînd că numai ei au dreptate. Cînd de fapt doar Epaminonda avea!
4. Atunci el se dezbracă de palton. De sacou se dezbrăcă și cămașa jos și-o dădu. În maiou rămase și în izmene. El ieși în grădină și grădina era sub zăpadă (un puseu tîrziu al iernii), dar ucenicii tot îl înconjurară. Și el îi întrebă pe fiecare cum îi cheamă, de unde sînt ei „de pămînt” și ce caută la complementară. Și astfel ucenicii lui aflară totul despre ei, dar nu aflară nimic despre maistrul și profesorul lor. Iar ultima lecție de instruire practică, maieutică** se numi și așa i se zise mai tîrziu.
5. Iar după această experiență inedită Epaminonda a renunțat la cariera didactică, deși era titularizat pe post și avea catedra rezervată. Și nefiind el nici ceasornicar, nici misogin și spectrul pensiei fiindu-i aproape, renunță el o vreme la plăcerile
vieții diurne, adică la apostolatul tehnic, la tranșarea chenzinei și a șuncii de porc.
6. Dar cunoștințele lui despre isihaștii autohtoni și despre călugării budiști fiind vagi; și nemaicunoscînd el altă pustie în afară de cea de la Turceni, confunda mereu Tibetul cu Debate – ul***, cum confunda Karrakorum-ul cu sectorul. Deci se refugie el o vreme la
Braserie, care mai tîrziu Ciomolunga se va numi și unde se hrăni cu ierburi și minerale și cu specialitatea casei se împărtăși. Și unde toți Ispititorii îl căutau de trei ori pe oră, șapte ore din șederea lui la cîrciumă, douăzecișiuna de nopți lucrătoare, cît păzea
locația, contra a șapteRON/noapte plus un pachet de țigări. Restul zilelor fiind libere de la Entitate și de la Codul Muncii. Iar de la comeseni află o chestie năucitoare, care îl bulversă și îl îndemnă la sinucidere: Adică: Nu tot ce este natural este și ecologic.
7. De unde se vede că înțelegerea vine odată cu timpul și unii dintre noi nu putem pricepe acestea, chiar dacă devenim campioni, ori primim premiul Pulitzer (ba Gouncourt, scuze!), sperînd apoi să devenim Pullmeni.

#

Aici se sfîrșește Cartea lui Epaminonda, care l-a trimis pe fiul lui nenatural, Ambrazură Cel Tuns Zero, ca să adeverească și să dezvolte aceste lucruri și fenomene. Care continua a se perpetua, ba chiar se întîmplă din nou!
Iar mărturisirea oricui aude, ascultă, spune, scrie, semnează și recunoaște cele de mai sus, să beneficieze de circumstanțe atenuante, precum cel care a scris beneficiază de circumstanțe agravante. Cînd cel care citește acestea va zice DA, cel care le neagă și le nesocotește, va zice BA. Dar cu toții vom fi cuprinși de cele de pe urmă, adică: „Fericire pentru toți pe gratis și să nu plece nimeni supărat”.


* - aici, Sistemul de Învățămînt
** -ștința de a afla adevărul prin întrebări sau lecție de luminare a ucenicilor ținută în maieu
*** - dezbatere (engl)
**** - (A si B Strugatki- Picnic la
marginea drumului).

(fragment din romanul „Profana scriitură”, cap. Cartea lui Epaminonda)
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
 
erata: 'de' injur - te...

io.

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-07-11 23:34:11
         
 
  p.s (george-s)

auzi 'maestre'... 'cartea electronica' pe care mi-ai trimis-o... nu o poci rasfoi!... poate mai incerci odata... sa ma multumesti!

altfel de 'injur'... la nr. de 'phone'

gand bun,

goia



 
Postat de catre nula nada la data de 2008-07-11 23:33:25
         
 
  Ma consolez cu faptul ca prietena mea din Bucuresti il va contacta pe directorul editurii, ca sa am si eu cartea, sa o citesc de cate ori vreau!

Cat despre telefon, ehei, peste ocean cu celularele e mai greu....

Drum bun si grabnica revenire!

Cu respect,
VPL.
 
Postat de catre Veronica Pavel la data de 2008-07-11 23:29:34
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
 
gand bun, george-s,

eu nu sun... fobie, nu alta!!!

regards,

goia

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-07-11 23:22:56
         
 
  George, orice as comenta acum si aici va fi taxat inevitabil de coana mare

n-as vrea sa se intample asta pe un text de bun ramas

voi suna, sper sa nu deranjez
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-07-11 23:08:15
         
 
  Domnul Savu, v-am citit cu placere si regret plecarea dumneavoastra care sper sa fie doar temporara. Lista neagra de care vorbiti si mie imi cauzeaza nenumarate probleme fiindca de la o vreme fetele imi tot sterg numele de pe ea. In legatura cu galceava de pe Europeea, eu cred ca ea e cauzata de nivelele hormonale extrem de inalte ale unor tineri creatori din generatiile fie foarte vechi fie foarte noi. Cu timpul aceste artificii glandulare vor scadea si viata isi va relua cursul normal.
Deci un concediu cat mai placut si speram sa va revedem.
 
Postat de catre Dumitru Cioaca la data de 2008-07-11 21:20:28
         
 
  „Orice sfîrșit își are un început” – Teodor Pîcă

.............

si Nichita a scris :

orice inceput are inceput, cuprins si incheiere
inceputul inceputului are, la randul lui, inceput, cuprins si incheiere.

m-ar bucura sa stiu ca exist in inceputul inceputului din cuprinsul dvs.:))

* / aprind si/o stea, sa va calauzeasca drumul:))
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-07-11 11:59:05
         
 
  "Îmi permit a -i sugera Elenei Toma că, umorile conflictuale duc la preinfarct și dacă le va cultiva insistent, va pierde prefixul."

multumesc pentru sfat. cred ca daca as fi fost mai activa pe paginile dvs, v-as fi fost mai simpatica :))

James Cook si/a desenat singur drumurile albastre, Da Vinci a inventat aparatul de zbor, Newton cauta pe Dumnezeu, etc., cu puterea mintii lor:). asta nu ati inteles, stimate domnule Savu:). asta incerc sa spun> caut originalitate in ceea ce citesc. degeaba fac un aluat de paine intr/o cantitate mai mare sau mai mica, reteta nu-mi apartine:))

va doresc vacanta placuta si va astept.

cu stima

Elena Toma
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-07-11 11:53:16
         
 
  George,
Never say never...
Epamminonda,
Anagke... adică pre graiul elinesc, Soarta!

la bunăvedereșigrabnicăregăsire
Gheorghe Recheșan


 
Postat de catre Gheorghe Rechesan la data de 2008-07-11 11:36:06
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE