FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Călători străini în spațiul dintre Călmățui și Putna
Text postat de george savu
Miraculos fenomen cartierul State, la fel ca și împrejmuirile, împrejurimile si împrejurările sale. Pana a șaptezeci de autori și copiști n-ar putea descrie cu acuratețe toate care s-au întîmplat, se întîmplă încă și „s-au întîmplat din nou”. Dar, cine oare este mai îndreptățit a cunoaște cîte ceva despre acest ținut, mai bine decît James Carrnagie. În lipsa altor informații pe plan extern, dar și pentru că valorile locale circulă doar pe plan local, să-i dăm deci cuvîntul spre a-și susține părerea personală despre State și respectiv spațiul dintre Călmațui si Putna.
Oare nu este el cel mai autorizat în materie? El sau altul a stabilit poziția față de axa planetară a Marelui Blockhaus? Și nu este el prieten cu Johny Building și nașul lui Marin Snickers, fiul senatorului Marin Mămăligă?

36. James Carrnagie catre „Daily Horror”

1. James Carrnagie, investitor în cartierul „State” din Cetate, precum și în extravilanul din Bîlhacu, către redactorul rubricii „pagini externe” al hebdomadarului „ Daily Horror”:
2. -Mister Charles Hachette nu vă cunosc personal ci doar de pe „sait”, așa că mă voi adresa în bunul nostru spirit de politețe anglo-saxon ce ne caracterizează. După ce îmi veți publica în foileton aceste note de călătorie din ținutul cuprins între Călmățui și Putna, ne vom întîlni la clubul meu, unde ne vom cunoaște mai bine în compania unui clondir cu o etichetă primitivă, dar al cărui conținut ar putea să-l umilească și pe onoratul „Sir Jhonny Wallker”.
3. Deoarece mulți autori au scris despre aceste ținuturi, străzi, monumente, cartiere, pîcle, îngeri, pietre sculptate și alte chestii noroioase, trebuie să precizez ca ei sînt doar aborigeni, iar scrierile lor nu pot depăși, geografic și literar, aria de interes local; ei nu vor primi niciodată acel premiu din Suedia, nici măcar pe cel din Austria. Căci la premiul Pullitzer nu se gîndeste nici unul dintre ei, pe această paralelă 45 nu circulă pentru scriitori decît vagoane Pullman. Ei se mulțumesc cu recunoașterea pe plan local și cu premiile primite la concursurile interjudețene (cum ar fi la noi premiile interstatale și interteritorii).
4. Pentru că acest ținut a fost de-a lungul vremurilor și în repetate rînduri teatrul unor năvăliri și cotropiri periodice, ultima fiind din partea vecinilor lor de la sud, ziși Găzari, pe
vremea Regiunii Ploiești de tristă amintire. Ei au fost marginalizați, încît nimeni dintre ai lor n-a ajuns in funcții de conducere mai mari decît Secretar cu Propaganda și Prim-vice Secretar.
5. Dar repet, acest ținut poate căpăta valoarea unei inestimabile surse de informație pentru noi, supușii din teritoriile de peste Mare ai Maiestații Sale (God Save the King!) Cititorii lui Daily Horror e bine să cunoască și alte ținuturi care încă mai apar pe harta lumii și care mai tîrziu ar putea deveni dominioane, după ce vor ieși din sfera US , din sfera fostei SU și actualmente din sfera UE*.
6. D-le redactor, dragă Ciarli, mă scuzi că deja îți vorbesc la „per tu”, eu nu am pretenția de scriitor, cum au toți cei care mîzgălesc hîrtia în acest spațiu geografic și literar, eu nu doresc să fac parte din acele detașamente istorice și literare, zise Alpha, Bravo, Charlie –scuze-, nici să devin reprezentant al clanului memorialistic, eu voi doar a da vamă cuvîntului, care în timpul meu liber dintre două tranzacții și o negociere să mă descatușeze de preaplinul simțirii mele metafizice și literare. Drept pentru care iți trimit aceste impresii de călătorie și te rog să mi le publici în pagina externă, la rubrica „Renașterea culturală internațională”.

37. Scurt istoric. Împrejurimile și vecinătățile

1. Se spune că cetatea B… a fost întemeiată de către vecinii de la vest. Dar nimic nu este sigur în acest spațiu Carpato Dunăreano Pontic. Consemnăm această informație doar pentru a se împlini profeția naționaliștilor aborigeni care trebuie să dea vamă la Borș naționaliștilor lor.
2. Despre aceste momente și schițe vorbește chiar un istoric de-al lor, care n-a sfîrșit-o bine, fiind el ucis mișeleste chiar de către ai lui. De altfel, la ei se întîmplă din cînd în cînd asemenea orori, cum de curînd la ultima lovitură de stat, pe care ei au asimilat-o în conștiința neamului cu alte evenimente mai vechi și din alte arii geografice: de la Paris, de la Sankt-Petersburg și din Piața Tien-an-Men.
3. Dar despre acest istoric este mai de folos a-l cita chiar pe el: „În jos, peste multe sate frumoase, era colțul unguresc din văile Bistriței, Trotușului, Agiudul, Putna, iar mai departe, acum in țara lui Alexandru-vodă Munteanul – Buzăul” ** .
4. Aborigenii, care periodic iși ucid oamenii politici, voievozii, istoricii, poeții si pe cei mai deștepti decît media, nu vor recunoaște în veci acest citat, vor rupe pagina, cartea și vor da foc editurii, pentru că ei nu acceptă nimic din ceea ce nu le convine.

38. Despre vamă, topografie și Drumuri Europene.

1. Carpații separă unele cetăți, printre care și cetatea B…, de provincia Transilvania, dar dacă privești de dincolo de Carpați, din ținuturile secuiești, poți spune că Țara de peste Munte este tot Transilvania.
2. Totuși așa cum Dunărea desparte Valahia de ținuturile bogomililor, cum Prutul desparte Moldova de Republica Moldova, tot așa și apele care curg spre sud se scurg in Dunare, iar cele care curg spre nord se scurg în Tisa.
3. Frontierele lor dinspre vest sînt marcate cu efigia Sfîntului Ștefan, cele dinspre nord cu însemnele hatmanilor, cele dinspre est cu un cap de taur, iar cele din sud-est cu plaje si stațiuni turistice. Iar la sud se cultivă castraveți.
4. După ce treci de Vama Borș mai mergi șase-șapte ore pe niște drumuri Est-Europene, apoi ajungi in Valahia (Kara-Iflak pre numele ei vechi). Ea era marcată mai inainte pe hărți cu trei capete de negri, iar acum este însemnată cu trei trandafiri.
5. Valahia se prezintă ca un arc de cerc față de ținuturile secuiești si tot așa față de Țara de Jos. Nu știu dacă am trecut sau nu prin Țara Bîrsei, dar sigur am ocolit Țara Oașului, unde locuiește tribul acela cu pălăriuțe mici si rotunde.
6. Apoi mai mergi două-trei ore și ajungi in Cetatea B…, situată între Călmățui și Putna. Nu treci pe lîngă Dunare, care de la intrare pîna la vărsare are un debit inconstant, iar in ultima vreme chiar se varsă de izbeliște, modificînd mereu hotarele marcate cu linie-punct, linie-punct, linie-punct.
7. De aici și pînă în Moldova este ca de la Sidney la Adelaide, dar dacă vrei să străbați Moldova, pentru a ajunge în Republica Moldova, este mai greu, căci trebuie să depășești cu atenție cotigele cu măgari, căruțele cu paie și pietonii ocazionali, care
precum Artamon Gorovei țin cu tot dinadinsul să mearg㠄per pedes apstollorum” la Tiraspol.
8. Acolo nu poți ajunge decît cu pașaport și numai dacă mergi să cumperi fierbătoare, lanterne și flori cu care să faci pod peste Prut. Dar peste tot terenul este inegal, variabil și alcătuit din munți văi, coline și comunități fel de fel, constituite în formațiuni politice, cum ar fi: Partidul Picioarelor Stîngi, Convenția Picioarelor Drepte și Partidul Celorlalte Extremități.
9. Iar Bîlhacu, unde de curînd mi-am deschis un punct de lucru (o filiala a Ltd-ulul meu, pe înțelesul cititorilor noștri), este situat mai aproape de Călmățui decît de Putna. Bentu, unde introspectez oarece posibile investiții, este tot la nord de Ialomița si Dîmbovitza. Între aceste ape curgătoare și chiar mai la est de ele sînt tot felul de ape stătătoare pline cu viețuitoare, pe care aborigenii, atunci cînd nu joacă table ori nu este campionat de foot-ball, încearcă să le prindă cu undițe, vîrșe, cu mîinile goale și cu dinamită, pentru a-și spori astfel conținutul de fier și magneziu din alimentație.
10. De altfel există printre aborigeni o zicală, conform căreia nici nu trebuie să mănînci pește pentru a fi deștept, este suficient să mănînci oasele aruncate de către cei bogați ori cu mai mult noroc la pescuit.
11. Cît despre arealul Cetății B… el se împarte în două părți, precum cosorul lui Moceanu; adică Cetatea B.. și împrejurimile. Locălitățile mai importante sînt: Cetatea B…, Bîlhacu, Bentu, Cochirleanca, Bobocu, Mînzu, iar la sud: Sifești-Leordeni,
Cotorca, Lilieci și Halta, dar nu sînt sigur că toate sînt cuprinse în Teritoriul de Nord dintre Călmățui și Putna

39. Clima, vremea si precipitațiile

1. Cetatea B… are următoarele coordonate: 45,49 Nord și 29,49 Est. Aici iarna nu este mai lungă decît vara și nici nu seamană cu ea, cum spune și un om de stat, încă în funcție: „Iarna nu-i ca vara!”. Dar nici verile nu mai sînt cum au fost înainte, pentru că și aici se fac simțite de curînd uraganele, ce încep să fie demumite: Mariana, Gheorghe, Marin, Ioana, Stela; iar de curînd și sărbătorile de primăvară încep să cadă în contratimp cu muncile agricole de primăvară, dovadă că și la ei se schimbă clima și vremurile.
2. Cît despre sărbătorile de primăvară (Paștele, cum zic ei), „nu cad” în fiecare an la aceleași date, probabil tot din cauza încălzirii globale. Dar fie înainte de sărbători, fie după aceea, tot vin inundații, alunecări de teren, dărîmări de poduri și creșteri de prețuri.
3. In iulie și august căldurile sînt aproape tropicale și cumplite. Pînă în septembrie cînd începe culesul care mai înainte se termina cu Ziua Recoltei. Dar în general vara este senină și aborigenii iși programează atunci concediile, în funcție de venituri iar bugetarii în funcție de cum se descurcă. Unii stau acasă, alții la mare ori la munte, mai puțini la Monte Carlo, Monaco, Ibiza și Nisipurile de Aur.
4. Toamna este pentru mulți dintre ei un anotimp fericit căci culeg roadele muncii lor sau primesc beneficii de la Direcția Județeană pentru Agricultură. Pe care le depozitează în hambare, coșare, în beciuri și în cămări. Dupa aceea ei ies in uliță sau stau pe băncile din fața porților și se laudă după tipicul lor. Exemplu: „Grîul meu, vinul meu, nevasta mea care a pus murături, fiica mea care a reușit la medicină (drept, ASE ), pentru că eu le-am dat „dreptul” celor în drept să-l primeascㅔ
5. Unii dintre ei se comportă precum personajele dintr-o fabulă a lor, cîntînd după ce ies de la cîrciumă: „Cine-i harnic și muncește are tot ce vrea / cine-i leneș și chiulește are tot așa //”, iar cei care sînt în opoziție le răspund de pe cealaltă parte a uliței: „ Du, du, du, tractorul ară / Du, du, du, p..a la moară //”. Aceste zicale le-am cules de la protejatul meu, Marin Mămăligă, înainte de a face pentru el tot ceea ce un om de onoare și un gentelman trebuie să facă pentru cel care i-a salvat viața.
6. Apoi vine iarna care uneori aduce o mare cantitate de zăpadă iar alteori de loc. Dar pentru toti vine Moș Crăciun, pentru cei născuți mai devreme vine Moș Gerilă, cum pentru cei ca mine și cei mai tineri - Santa Klauss. Aceste divinități vin în același timp cu Vîntul de la Intorsură.
7. În ultima vreme, în acest spațiu CDP nu a mai fost nici un cutremur important, deși kremlinologii, analiștii, cutremurologii și vrăjitoarele de serviciu îl tot prognozează de multă vreme. De curînd am participat la o conferință de presă, unde m-a invitat prietenul mau Johny Building pentru a-i lăuda construcția cu care se mîndrește, fiind ea cea mai mare din zonă și cea mai mare pe care a reușit el să o construiască, în viață fiind.
8. Am găsit o chichiță deșteaptă, explicîndu-le aborigenilor că nu au de ce să-și facă griji, pentru că ei fiind în emisfera opusă nouă, Blockhausul lor stă cu vîrful în jos, deci se comportă ca o stalactită care suportă mult mai ușor șocurile seismice decît o stalagmită care face parte direct din sol, deci este mai expusă mișcărilor telurice. Au fost cu toții încîntați și mi-au aplaudat intervenția și argumentul.
9. Și oricum un cutremur de gradul nouă pe scara Richter, cum măsoară ei, este mult mai mic sau mai mare pe scara Mercali ori pe scara Reamur, cum măsurăm noi, deci nu trebuie să se teamă. Atunci cînd o fi să fie vor vedea și vor afla fără alte intervenții. Pe cei care vor muri oricum n-o să-i mai intereseze iar cei care vor trăi, vor trăi o vreme cu spaimă, cu instinct exacebat de conservare, apoi vor uita pentru că ei uită repede tot ce ține de durere, de întristare și suspin, cum spun și textele lor sacre.


* - în ordine, Unites States, Sovietic Union, Uniunea Europeană
** - citat din N. Iorga – Istoria lui Ștefan cel Mare, BPT 1979, editura Minerva.

Fragment din romanul „Profana scriitură”, editura Raluca, 2007, capitolul State și împrejurimi. Titlul fragmentului ilustrează doar actuala postare.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  eroare: 'amuzat','rasturnat' - a se citi - amuzata, rasturnata!... fug!

tot io

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-05-31 06:51:12
         
 
  george-s,

daca nu as sta pe scaunul asta 'ergou'... picam de mult... in somn... (mai devreme cumva- cumva m-am inscris pe blogul lui nicolae tudor...'mantuirea'... rad si stiu ca nicolae o sa ma injure... da' m-am inscris sa-i arat ca-mi pasa si chiar imi pasa!!) si m-am distrat- amuzat- rasturnat pe spatele scaunului citindu-ti comentariul: 'calul Boxer'- merita pariat!!

ok, imi strang si eu jucariile... imi pun pijamalele si da: [email protected] iti asteapta manuscrisul... sincer, o sa-l citesc cu placere... (despre injuraturi... mai vedem)

sensibila,

goia

gand bun george-s!
 
Postat de catre nula nada la data de 2008-05-31 06:48:56
         
 
  Gina,
nu pot rămîne insensibil la aprecieri, mai ales atunci cînd sînt repetate. Vorba unui bun amic al meu: „oameni sîntem și barabule mîncăm”. Onorat să mai am un cititor al romanului „Profana scriitură”, mai ales că aria de difuzare nu a depășit mediul provincial, în care nici cei care scriem nu ne citim reciproc, dar avem pretenția de a accede la „massolit”(de la Bulgakov zicere).
Romanul acesta mi-a atras o gamă variată de înjurături din partea celor care trăiesc „între Călmățui și Putna”. Probabil că s-au recunoscut sau li s-a părut că se recunosc în situații anume și în personajele imaginate.
Acum, cînd mai postez cîte un fragment, îmi dau seama că unitatea romanului pierde în detrimentul diversității fragmentare, așa că s-ar putea să ai decepții citindu-l integral. Dar precum calul Boxer din „Ferma animalelor” care spunea: „voi munci mai mult”, îmi propun și eu că la următorul roman „voi scrie mai bine” .
Cred că la Dublin nu pot trimite decît o versiune electronică a manuscrisului (în format quark qxp și anterioară corecturii finale), însoțită de o machetă a coperților în Corel 11.
Am acordul de a mă folosi de adresa de e-mail din „lista textelor tale”?
 
Postat de catre george savu la data de 2008-05-31 06:07:54
         
 
  o scriere matura... filtrata prin 'deasa sitaaa'... un slalom bine gandit si analizat... cultura, traditie, politic... si ironie care ingenuncheaza - reabilitand umanul... nu e usor sa asimilezi astfel de scrieri... de aceea provoaca ori 'impiedica' cititorul... cu siguranta as dori sa citesc cartea - george-s... regards,

goia

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-05-31 00:37:10
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE