FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
martie 2008
Text postat de Corneliu Traian Atanasiu


martie 2008

RK martie 2008






*

Corneliu Traian Atanasiu:


NERVI DE PRIMĂVARĂ (comentarii la concursul lunii martie)


Fiind la rînd să aleagă tema pentru luna martie, Maria mi-a comunicat pe un ton vădit guturăit: astenie de primăvară. Am schimbat un pic propunerea, dînd stării morbide un ton puțin mai liric, în nervi de primăvară, gîndindu-mă că participanții își vor aminti lesne de Bacovia.

Sugestia putea fi percepută în sensul resimțirii nevrozei caracteristice incapacității de adaptare a organismelor debilitate de îndelunga hibernare la un anotimp capricios și plin de nerv, dar și în acela al fragilității, al șovăielii vremii în schimbarea ei indecisă, cu reîntoarceri revanșarde ale puseelor iernatice.

Se pare că tema a descurajat pe unii, iar pe alții i-a cam debusolat. Cu toate acestea au fost destui care au primit-o ca pe o provocare și au găsit soluții pline de ingeniozitate.

Preferatul meu este poemul lui Dumitru Radu:

Anticariat –
printre cărți în vitrină
flori de liliac

Simplitatea formulării, felul în care ea reușește să estompeze vorbele pentru a ne focaliza privirea pe cele două imagini arată stăpînirea unei tehnici impecabile. Autorul este și el doar un anonim trecător, privitor întîmplător al acelei vitrine. Imaginile în sine ne stîrnesc capacitatea de a medita, odată cu el, asupra a ceea ce vedem și de a resimți diferențele dintre materia inertă, prăfuită a cărților și culoarea vie, parfumată a florilor de liliac. Împătimitul cărților, ca și vînzătorul, este pe moment descumpănit, sedus de năvalnicul avînt primăvăratic surdinizat în buchetul de flori delicate, dar pline de o insinuantă seducție.

Vali Iancu știe să surpindă tocmai acel fior ambiguu care acționează simultan în om și-n mugur. Cuvîntul iar, asociat cu neașteptatul tresăririi, este cel care, centrat pe surpriza repetiției, ne lasă să oscilăm între speranță și nevroză, între zvîcnire vitală și palpitație maladivă:

Iar primăvară -
Aceeași tresărire
în om și-n mugur.

Și (altfel doar o simplă juxtapunere) ascunde abil o diferență funciară, tresărirea, deși aceeași, este divergent și decisiv nuanțată în om și-n mugur.

Loredana-Florentina Dănilă și Henriette Berge notează empatic soarta vitregă a celor fără de cuvinte. Florinel vede firul de iarbă fraged și fără apărare strivit de talpa plugarului:

Fără vreo vină
Sub talpa plugarului –
Firul de iarbă

Este aici o crudă fatalitate, căci talpa grea și hotărîtă a plugarului, pornit să-și are ogorul n-are cum să ia seama la firul de iarbă. În plan secund însă, gîndul ne duce la solidaritatea tuturor ființelor, la fel de fragile, călcate de zilnic de șenila iureșului economic.

Cu o nuanță evidentă de senryu, poemul Henriettei, prin personificarea vrăbiuței, face ca universul uman să poată omologa deconcertarea și zăpăceala păsării cu neliniștea celui ce nu se mai simte acasă în această lume.

După iarna grea
vrăbiuța nervoasă -
unde e cuibul?

Într-adevăr, unde mai este cuibul nostru? Cu fiecare an și primăvară, trăim tot mai neajutorați într-o lume tot mai străină, de nerecunoscut.

Pe aceeași linie, Florică Dan resimte aceeași incompatibilitate:

Martie în zori,
În capcana orașului,
Cais înflorit.

Surpriza trezirii revelatorii în capcana orașului. Cînd îți dezmărginești spiritul pe măsura firii și privirea-ți cade asupra caisului înflorit miraculos, resimți brusc și capcana în care te afli laolaltă cu el.

În fine, Doina Bogdan Wurm resimte nevroza și nervozitate firii ca pe o tensiune, printr-o reală și acută insomnie. Starea de reverie, evident influențată de revenirea primăverii, nu este decît un amestec incert de anotimpuri, o așteptare rămasă într-un august tîrziu cu stele căzătoare ca lacrimi incerte – de întristare sau de recunoștință?

Nesomnul nopții -
Din bolta de viță cad
Stele sau lacrimi?

Sînt picături siderale alcoolizate de primăverile ce se tot adună, de vremea ce se tot duce.




Doina Bogdan Wurm:



Doina Bogdan Wurm este o persoană de o rară modestie. Mi-a mai scris și înainte, spunîndu-mi că este prezentă în concurs (deși asta s-a întîmplat cu o fidelitate absolută, nelipsind la nici una din etapele concursului) doar ca o amatoare, mai mult ca o cititoare și o "observatoare", fără pretenția că ar scrie poeme de cine știe ce calitate. Nici de data asta, deși poemul ei a fost apreciat, clasîndu-se pe locul II în această lună, nu a avut indrăzneala să lase un comentariu... la comentariul meu.

Un comentariu în care să precizeze amănunte pe care nu le poate intui cine nu cunoaște adevărata soartă a viței de vie. Or, Doina știe bine ce se întîmplă cu vița în primvăvară, doar a fost o viață întreagă agronom. Interpretarea mea, prin aluzia la o anume stare de reverie, este o altă cale posibilă de înțelegere, complementară doar celei reale, de la care a plecat ea.

*

“Primăvara – spune Doina –, înainte să-și inceapă activitatea de pornire, mugurii viței au o stare de latență, de somnolență, numindu-se chiar muguri dorminzi. Pentru a putea rodi, primăvara, vița se taie, se scurtează, din vechile coarde, imediat sub acest mugure dormind.

Imediat după tăiere, sau la câteva zile, mugurele dormind se umflă, semn al trezirii la viață, al începerii vegetației, iar din proaspăta tăietură incepe să picure un lichid. Acest fenomen se numește plânsul viței, cad picături, umezind pământul vizibil.

Se observă mai bine însă sub o boltă dacă este peste o alee de beton, așa cum este la mine acasă.

Deci... din bolta viței CAD picuri.... poate ei se amestecă cu lacrimile celui/celei care nu doarme...

Dar noaptea-i senină, cerul e înstelat, cu lună plină, care te face să crezi că picăturile ar fi steluțe iar plânsul viei se întrepătrunde cu un altul celest.

Poate că o EA, sub aceeași boltă, are lacrimi de tristețe pentru o pierdere recentă, ca și vița care și-a pierdut lăstarii... sau dimpotrivă, poate de bucurie pentru revenirea naturii la viață, pentru rodul ce va veni, chiar dacă a trecut prin trauma tăierii, a unei mari pierderi...

Un nou început al ciclului biologic... aproape spiritual!”

Nesomnul nopții -
Din bolta de viță cad
Stele sau lacrimi?

Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE