FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Biblioteca din Alexandria
Text postat de george savu
......................................................22. Sales manager

1. Scris este cu aldine în toate Cărțile Sfinte, în pove-story-oarele cu mironosițe, precum și în Cartea de Bucate, cum că visele femeilor se împlinesc, odată și odată. Așa cum Julia Vernon visa, și apoi vorbea despre blănuri de nurcă, despre sprayuri cu vitamine, parașute ca ea și baloane de plastic de unică folosință, iar aceste vise împlinite sînt, așa și Urfelia a sperat, a jucat și a cîștigat.
2. Vine un moment cînd cineva important ți se insinuează în viață și în Apartamentele Reunite, iar dacă acela este John Perpedis și este lider al Distribuției în cartierul State, cu atît mai bine. Pentru că nimic in viață nu-i întîmplător, toate lucrurile și fenomenele au rezonanță cu alte fapte și întîmplări de zi cu zi, iar așa cum horoscopul ne îndrumă pașii de dimineață pînă seara, tot așa trebuie să credem în predestinare, ba chiar mai mult decît în iminenta moarte ori în declarația de venit implacabilă.
3. Erau mulți lideri ai Distribuției în State. Dar printre ei, precum marca față de cruzeiro, precum rubla față de leul moldovenesc și precum galbenul față de para, John Perpadis se ramarca. Director de Vînzări era, dar pentru că erau mai multe boutiquri decît supermarketuri, iar la boutiquri erau cel puțin una și cel mult trei Directoare de Vînzări, concurența era mare și benefică.
4. Iar viața anterioară a lui John Perpedis nu-i fu cunoscută Urfeliei, ci doar o mică frîntură din trecutul lui apropiat, căci viitorul lui, mai mult sau mai puțin îndepărtat nu este cunoscut decît de analiștii sociali și prezicătoarele de serviciu.
5. Iar întîlnirea dintre John Perpedis și Urfelia a fost așa: La boutiqul cinci din de vestul cartierului State, era de serviciu de la orele 14,00 la orele 23,00 Maria Iuda; ea avea nouăsprezece ani, experiență minimă in domeniul vînzarilor și contract de muncă pe durată limitată. Boutiqul era din tablă, cu acoperiș de carton ondulat, iar fundația lui era direct pe Pamînt, unde ea primea contravaloarea a șaizecideeuro, diferența fiind trecută pe cartea de muncă, deci fictivă și nerambursabilă, deși pe lună se contabilizau alte cifre și date contabile.
6. Maria Iuda fiind nemulțumită de salarizare, adresă în scris trei scrisori de intenție;prima către OFM, a doua catre OPC și a treia către Administrația Financiară. De fapt era o singuă reclamație, dar în trei exemplare. Iar formularea ei a fost gîndită, procesată și printată pe unitatea, monitorul și imprimanta HP a calculatorului din generația Pentium cinci a hackerului Strezoiu, care era și fratele ei de lapte. Caracteristicile hardului, procesorului și mai ales ale imprimantei au fost depistate de către cei cu responsabilități în domeniu, altfel nici noi n-am fi aflat, după o lungă perioadă, aceste informații clasificate și nici n-am fi putut scrie despre ele.
7. Cei sesizați au dat curs reclamației și la orele 9,30 a.m. Ionica Măceș însoțit de inspectorul Prigore de la OPC, dar fără Piculeț Mirandola de la Curtea de Conturi (care era cercetat penal), s-au prezentat la boutiqul cinci. John Perpedis tocmai aștepta să i
se semneze facturile și Urfelia intrase să cumpere trei kile de roșii extra. Iar în timp ce semnau procesul verbal, in calitate de martori, s-au cunoscut, cînd au ieșit s-au plăcut și mai apoi s-au iubit.
8. Apoi John Perpedis avu o lungă convorbire celulară cu directorul Bibliotecii Judetene, așa ca între prieteni și foști colegi la Stefan Burghiu, iar după două săptămîni Urfelia era angajată la secția Împrumuturi (de cărți, bă țugulanule care citești și nu de altceva, doar sîntem la bibliotecă, nu la bancă ori la cooperativa de credit!

23. Invocație și explicație

1.”Ajută-mă muză să cînt revenirea Culturii în State, /Grație celor înzestrați cu talent și celor de la Culte /Versul și proza lor s-ajungă la lumea care citește/ Și nu să ramînă-n sertare ori pradă la critici.” (autocitat)
2. Nu-i ușor să demonstrezi celor care se ocupă de afaceri, de curățenia în urbe ori de distribuție, că orice cuib (cenaclu, celulă), literar(ă), are nevoie de un mecena, iar atunci cînd acesta este absent, măcar de un substitut de mecena. Iar cenaclul Mic-dejun Literar avea mare nevoie de un spațiu.
3. Pentru că George Sand se certase la cuțite cu directoarea LTPU , pe diverse motive (nu pierdem noi timpul acum să vă explicăm din ce motive se pot certa două femei, cine știe știe de ce, iar cine încă nu știe nici că va afla!), iar cea din urma îi suspendă ei dreptul de a ține ședințele de cenaclu, sîmbăta, începînd cu orele 9,00 a.m., în Laboratorul de Creație Literară. Apoi oferi spațiul Matildei Moceanu, care avea propria ei formă de culturalizare a maselor denumită Free Debate. Iar pentru șoferi, precum Himlet și Chiftinelus Caesar, ori pentru profesorul Marin care a studiat limba rusă, primul cuvînt se pronunță așa cum se aude, iar al doilea ca și cum ai spune Tibet.
4. Atunci Urfelia se oferi voluntară. Ea îi puse la dispoziție prietenei sale Apartamentele Reunite, unde avea aceleași condiții, ba chiar mai mult, asigura chiar un minimum de protocol. Pentru că Urfelia, după ce a fost angajată la Biblioteca Județeană, începu să aiba o relație specială cu cărțile și cu cei care le citeau, iar cînd află că cei care le scriu sînt chiar în jurul ei, avu o revelație, nu dormi cîteva nopți, timp în care se gîndi acut și pregnant în ce gașcă a intrat.
5. S-o înțelegem și pe ea, pentru că înțelegerea vine din experiență și din bun simț! Urfelia era absoventă a Liceului 9 Cărămizi, devenit ulterior „Colegiul Național Ionică Mason”, specialitatea faianțar-mozaicar, dar n-a practicat nici o clipă meseria, măritîndu-se ea de tînără. Dar, precum suratele ei din filme și telenovele, pentru care vine o vreme cînd trebuie să devină independente, ca să nu mai fie roabe la cratiță și la spălat șosetele unor Himleți ori Chiftineluși, deveni foarte feministă după ce urmă cursurile comasate de biblioteconomie, dar mai ales stînd de vorbă cu prietena ei, Sanda a lui George și cu chiriașa ei, Răsturnica, studentă la Universitatea din Făurei, forma de învățămînt la distanță.
............................................................................................................

33. Sedimentări

1. Acum, dacă ar fi să o întrebăm pe Urfelia, ar mărturisi cusinceritate, coborîndu-și genele ei lungi, rimelate și arcuite cu produse de specialitate și de la firme cu renume. Ar afișa zîmbetul ei seducător și discret, iar o plăcută roșeață i s-ar aprinde in pomeții ei ușor asiatici.
2. Ar recunoaște că înainte de a se angaja la Biblioteca Județeană, Sectia Împrumuturi, citea numai cărțile recomandate de programele școlare, iar atunci cînd nu le găsea pe la colegi, doar rezumatele și opiniile criticilor.
3. Dar dacă omul sfințește locul, cum se mai spune, iată că și locațiile pot influența omul. Este știut faptul că, dacă slujitorii Cultelor pot aghezmui orice și oricînd, există în contrapartidă și locuri din care poți ieși aghezmuit cît poftesti.
4. Așa și cu Urfelia. Stînd ea toată ziua printre cărți, după o vreme i se deschise un apetit pentru lectură ce nu putea fi justificat numai prin obligațiile profesionale. A început prin a studia cărțile cele mai solicitate de către cititorii de rînd, iar în scurt timp a trecut și la cele solicitate de către specialiști. Ce vorbă multă, acum este în măsură să recomande calupuri întregi de literatură.
5. A citit Arta iubirii, Arta de a nu scrie un roman, Arta culinară, Arta e lungă, viața e scurtă și chiar Numele Trandafirului, pe care il povestea noapte de noapte lui John Perpedis, la țigara de după. Mai puțin pasajele în limba latină pe care i le citea direct din carte.
6. Dar un astfel de trai te inspiră total și ea căuta să îmbine plăcerea lecturii cu obligațiile profesionale. Întîi a citit tot ce se putea citi despre istoricul Bibliotecii Județene, apoi despre bibliotecile din cele șapte judete limitrofe, ba chiar se documentă și despre bibliotecile cu care Biblioteca Județeană era înfrățită, adică, Biblioteca Româno-Franceză, Biblioteca Româno-Engleză, Biblioteca Pentru Toți, Biblioteca De Buzunar etc.
7. Logic era deci, ca pînă la urmă să ajungă și la Biblioteca din Alexandria. Întîi ca o neințiată ce era, solicită un schimb de experiență la sud de Dîmbovița, apoi se documentă mai în profunzime și în primul concediu de odihnă plecă în excursie în
Egipt. Reveni din concediu foarte tăcută, rezervată, melancolică, de parcă un gînd ascuns o eroda, o măcina intelectual.
8. Sursele autorului (trei la număr, adică John Perpedis, George Sand și Răsturnica, chiriașa) spun că atunci cînd ea a aflat de soarta tristă a Bibliotecii din Alexandria, a plîns pîna i-a secat izvorul lacrimilor, fardul i s-a scurs pe față și rujul pe toate filtrele țigărilor Camel.
9. Trei zile s-a învoit de la serviciu, timp în care a stat în cămașă de noapte, n-a gătit nimic, n-a citit nimic. Iar noaptea dormea singură în Dormitorul Roz de la etaj, pe John nu-l mai lăsa să o cunoască în sens biblic, nu răspundea la telefon, iar pe Răsturnica o ignora ca și cum nu i-ar fi plătit chiria de șase luni.
10. Toate aceste fapte au determinat-o pe George Sand să poarte o discuție de principiu cu Urfelia. Abia după două ore s-a cristalizat concluzia. Care era cutremurătoare și lăsa loc pentru ipoteze prezumtive si anticipative.
11. „Se poate întîmpla acest fenomen și cu Biblioteca Județeană? Oare există și la noi indivizi care să procedeze la fel? Dar cărțile din patrimoniul Biobliotecii Sindicale spun, oare, aceleași adevăruri precum cele de la Biblioteca Județeană? Dacă unii dintre noi gîndesc că doar cărțile de la Biblioteca Sindicală sînt cele care spun adevărul? Și în cazul acesta ce nevoie mai avem de cele de la Biblioteca Județeană? Iar dacă nu spun aceleși adevăruri precum cele de la Biblioteca Sindicală, atunci sînt inutile si iarăși există riscul să fie distruse ori arse!?”

34. Istoria se poate repeta

1. Da, istoria se poate repeta, pentru că nu degeaba ea a fost comparată cu o femeie bătrînă, care din cînd în cînd mai uită ce a făcut și ce a povestit suratelor ei pe cînd ieșea de la Capiște, ori după un pahar de vin sfințit, primit la împărțeală.
2. Iar un scenariu precum cel de mai sus, gîndit de Urfelia, este oricînd posibil, după cum se va vedea și în rîndurile care urmează. Răuvoitori care strică ordinea firească a comunităților și a legilor deja votate și contrasemnate sînt destui. A se vedea opiniile lui James Carrnagie din Australia, care are crescătorie de struți la Bîlhacu și de canguri la Bentu și care încearcă să ne aburească, susținînd că la ei este sus și la noi este jos.
3.Dar autorul, care a scris aceste rînduri, aflîndu-se el la vîrsta senectuții, dupa ce întii s-a școlit la Colegiu, la Școala de Duminică, la Școala Personalului și la școala vieții, acum cînd pentru el au mai rămas doar puține lucruri, fapte și fenomene
ce mai au secrete,
4. Acum, cînd iși revizuiește aceste însemnări, este convins că toată această înșiruire de fapte este un cumul de factori și nu rodul bastard al întîmplării. Deși aceste posibile interferențe l-au însoțit toată viața cu incertitudinea lor și îi vor marca și restul zilelor pe care le mai are de trăit.
5. Căci ele sînt ca o mixtură, ca un melanj, care dacă nu spun ceva sigur, nici nu denotă în final faptul că el a vorbit despre ele ori cei pe care i-a cunoscut au vorbit prin gura lui. Și nici nu este în stare să priceapă dacă există o conspirație a personajelor ori este pur și simplu o urzeală a imaginației.
6. De aici și neputința lui de a scrie cum trebuie, care se trage din uzura minții lui ai cărei neuroni i-a folosit mai mult decît era necesar, pentru a nu se spune despre el ca despre alții care au mintea odihnită, ori altfel spus și mai sacramental: „Tu care
judeci pe alții, oare nu te osîndești singur”?

(fragment din romanul "Profana scriitură", editura Raluca, 2007, Buzău, capitolul Cartea Urfeliei)


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE