FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Câteva răspunsuri
Text postat de Emanuel Cristescu
Într-un recent text, care a fost șters de către autorul său, Ionuț Caragea, mi se cerea să reduc nivelul lui ecsintescu.
Niciodată nu am dat curs niciunui tip de șantaj și nu voi da nici acum.

Textul lui Ionut Caragea a dat posibilitate unor membri să se manifeste prin diverse comentarii. Acelor comentarii și textului le răspunsesem însă, odată cu dispariția textului, au dispărut și răspunsurile mele.

Repostez aceste răspunsuri cu regretul că poate unele vor părea rupte din context.

Ionut Caragea

Dacă aș da curs solicitării tale mâine va trebui să dau curs altor solicitări de acest gen, poimâine altora și așa mai departe. De ce veniți voi cu „acumulări” de pe alte site-uri ori din alte medii ori din afara site-ului și vreți să le soluționați pe Europeea? Acum vreo două sute de ani când eu eram tânăr, la examenul pentru permisul de conducere se urmărea și „toleranța respectiv intoleranța la frustrare” Și știi de ce? Ca să se evite situații de tipul epitafului: „Aici zace X, care a avut prioritate”. Nu știu cum se mai desfășoară acum examenul pentru obținerea permisului de conducere auto însă eu fac apel la toți membrii Europeea de a fi exigenți cu textele, de a le comenta, chiar acid, însă de a ne cultiva cu toții exercițiul de toleranță.
Poate vom institui cândva un moment zero al coexistenței pe site-ul Europeea, moment de la care să fim nemiloși cu aceia care vor încălca regulamentul însă a încerca eu acum să fac „dreptate” ar însemna să mă supraestimez, să investighez din urmă și să-mi asum niște prerogative pe care nu le am. Solicitarea ta nu este convingătoare în contextul actual.

Stan Păpușă
Observație în mare corectă. Luați atitudine. Comentați-ii comentariile. Convingeți-l că greșește.

Rotaru Alexandra. Dacă spui tu.

Ddm
S-a lămurit demult. Ecsintescu și-a postat nr de telefon și numele real Traian Voicu pe site. Câțiva membrii l-au și cunoscut. Și eu am vorbit cu el „face to face”, in prezenta unei doamne cu care a venit de fiecare dată și să știi că în niciuna dintre discuții nu a fost vulgar. În rest îl ai la dispoziție. Dar să nu vii apoi și să te văicărești. Pe mine chiar mă necăjește că mulți dintre membrii europeea i-au luat frica.


Corneliu Traian Atanasiu. Ești în nota obișnuită. Când te referi la ecomaculatură folosești parantezele pătrate, nu-i așa? Dacă da, explică.

Cristian Vasiliu,
Mulțumesc. Gestul tău este onorant. Nu trebuie să te demobilizezi. Eu spuneam unora: este posibil să distrugeți site-ul. Însă nu veți putea distruge spiritul. Chiar dacă veți trece cu tancul peste Europeea și echipamentele ei, atâta timp cât voi fi viu, de a doua zi voi trece la reconstruirea lui. Și încercările de a mă denigra, demobiliza ori destructura site-ul trezesc în mine energii și mai mari, ambiții și mai puternice. Așa că fii tu tolerant la agresivitatea cu care ai fost tratat.


Liviu Bordaș,
Crezi că va fi înțeles ceva?

Sabina Datcu
Ce bine ar fi fost. Din păcate nu primăvara este vinovatul!

Kosta Vianu,

„Am fost primul care am clamat aici relatia absolut nefireasca dintre Emanuel Cristescu si Extinctescu, in repetate randuri, cu argumente de bun simt.”

In ce consta „relatia nefireasca” dintre Emanuel Cristescu si „Extintescu” ?

În faptul că-i recunosc talentul? În faptul că i-am redus nivelul, în faptul că nu sunt de acord cu fundătura în care scrie? În faptul că este capabil să susțină o polemică, detașat, inteligent și fără ranchiună ? În faptul că i-am dat ultimatum în ceea ce privește limbajul textelor pe care le va publica pe Europeea? În faptul că mă acuză că i-am maltratat textele? În faptul că l-am admonestat de nenumărate ori? În faptul că deși el scrie într-o direcție în care crede, direcție în care eu, am spus-o de nenumărate ori, nu cred însă direcție pe care mulți o consider㠄trendy” și o premiază, el totuși găsește forța ca pe Europeea să nu mai scrie vulgar? Să fim serioși domnule Kosta. Nu am nici o relație nefirească. Nici pe site nici în afară. Poate doar în închipuirea domniei voastre. Ori dacă prin nefiresc s-ar înțelege ceea ce domnia voastră nu poate înțelege.
V-am dat un amplu răspuns pornind de la un text al domniei voastre. Adică v-am tratat cu seriozitate. Mă așteptam la argumente, la susținerea unui punct de vedere în conformitate cu premizele, favorabile domniei voastre (spuneați: „Am, încă odată vă spun, probitatea profesională certă de a înțelege ce se ascunde în spatele oricărui text, literar sau nu, credeți-m㔠pe care le-ați invocat. Nu ați răspuns. Nu ați demonstrat nimic. Ori poate nu veți fi citit textul. Sau nu veți fi înțeles ce probleme v-am ridicat. Nici măcar nu l-ați contrazis. Ați postat o extrem de subțire parabol㠄Maestrul de lemn” care, la nivelul de așteptare pe care ați reușit să mi-l induceți s-a dovedit, a fi o biată mărgică, și aceea cum v-am mai spus, de plastic. O aglutinare de acuze și insulte. Atât.

„N-am obtinut decat ocari de la ambii.”

Ori nu aveți proprietatea termenilor ori sunteți rău intenționat. Care sunt ocările pe care le-ați primit de la mine?

„Asadar, ce e impotriva naturii cu greu se va putea indrepta. cei doi au o relatie speciala, care frizeaza altceva decat o legatura normala.”

Este jenant ce ați scris mai sus Kosta Vianu. Domnia voastră nu poate concepe că eu nu am altă motivație pe acest site decât una de natură culturală, literară și științifică. Ce fantasme aveți în minte? De ce încercați să maculați un om care vă găzduiește pe propriul lui site și care v-a tratat și continuă încă să vă trateze ca pe un om corect și capabil să poarte un dialog? Ori va fi fiind adevărată zicerea „hoțului de hoț îi este fric㔠?


„Am cerut insistent maestrului sa risipeasca acest mister dar m-a luat "la misto" in cel mai golanesc stil cu putinta.”

Misterul nu poate fi decât în imaginația domniei voastre. Din delicatețe și din respect pentru mine nu calific această imaginație. „Mișto”, „golănesc” !!! Este ultima oară când mai răspund unui text cu un astfel de limbaj.



„Eu unul am renuntat sa-i mai tulbur.”

Corect. Se vede cu ochiul liber: comentariile domniei voastre de la acest topic nu tulbură nimic.



„Fie-le relatia usoara.” Jenant. Absolut jenant.



„Gasca e mai mare si natura legaturilor dintre membri nu e usor de descalcit. Asa ca...te lupti cu inertia si cu morile de vant.cu respect, K”


„gașca” Acesta este limbajul în care se exprimă Kosta Vianu? Pe această bază dorește respectul și considerația mea? Unde vede domnia voastr㠄gașcă”? În limitele timpului, ale științei și puterilor mele am încercat și încerc să mențin un echilibru pe site, să fac să fie respectate regulile de postare fără să am nici un fel de parti-pris? Poate voi fi greșit de multe ori. Eu sunt unul, membrii sunt mulți. Care mai de care mai cu personalitate, mai inteligent, mai deștept și mai cu nemulțumiri.
Aș fi mulțumit să fi fost ajutat în demersul meu. Unii chiar o fac. Voluntar și dezinteresat. Sunt oameni care au aderat liber și voluntar la proiectul europeea. Și nu sunt o „gașc㔠De ce nu puteți percepe complementaritatea? De ce nu acceptați și alte opinii decât ale domniei voastre. Lumea este diversă. Și frumusețea ei tocmai în această diversitate constă. Domnia voastră?

Spuneți pe un ton și într-un limbaj inacceptabile: „Vasiliule,
Daca cineva te-ar face "frustrat" iar tu ai sti ca nu e asa, daca ti-ar spune ca scrii texte fara valoare literara, iar tu ai sti ca nu este asa, daca ti-ar spune ca produci 'margele de plastic" referindu-se la textele tale, (astea toate ca reactie la incercarea de a-l disciplina pe prietenul tau extinctescu)ai lua toate astea drept ocari, sau nu? OCARA ESTE O EXPRESIE JIGNITOARE SI IGNOBILA, IAR EU ASA CONSIDER REACTIA LUI EMANUEL CRISTESCU. Esti treaz? De ce ma faci mincinos, slugoiule? Ma scarbesti, gestul tau te introduce automat in gasca extinctescu et company. Pacat de indarjirea dumitale, ar fi putut servi unui scop mai nobil.K”

Aveți o percepție ciudată asupra „frustrării”. Eu plusez și vă spun nici un om de pe planeta Pământ nu a fost și nu este scutit de acest „sentiment”. Pentru c㠄frustrarea” este un sentiment uman și reprezintă un fenomen complex de nemulțumire interioară generată de discrepanța dintre un anumit nivel de așteptări ale „eului” la un moment dat și realitatea concretă a unui „răspuns” provenit din partea cuiva ori din partea mediului în care „eul” există ori evoluează. De ce vă simțiți ofensat că v-am decelat starea de frustrare? V-am și demonstrat-o. Spuneți „Iarăși, nu înțeleg prin care minune texte de o reală valoare artistică n-au fost demne de minimul dvs. interes, în vreme ce clamați cu ardoare talentul băutorului de votcă.” Aceasta este o stare de frustrare. Adică sunteți nemulțumit că am apreciat un text în defavoarea altora. Însă nu trebuie să faceți din aceasta o dramă. Nu o priviți ca pe ceva pejorativ, condamnabil. Este, cum vă spuneam, un sentiment, firesc, uman, normal. Depinde de domnia voastră să valorificați starea de frustrare. Datorită stării de frustrare s-au creat mari opere, s-au făcut mari invenții, etc. Atât că pentru unii, din păcate mulți, chiar foarte mulți frustrarea „sublimeaz㔠în agresivitate și sau poate în „complexe”, (există și teorii care spun că mai întâi apar complexele și apoi frustrarea) Pentru alții frustrarea, „sublimează”, prin intermediul talentului, în opere, în creații, în valori. Luceafărul lui Eminescu s-a născut printre altele din frustrarea geniului în raport cu teluricul pragmatic al comportamentului de tip Cătălin și Cătălina. Și câte opere celebre nu-și vor fi avut originea în starea de frustrare generată de inaccesibilitatea la anumite zone, persoane iubite, aspirații, etc.
Eu însumi am fost frustrat de lipsa de răspuns la textul pe care vi l-am adresat explicit. De asemenea sunt frustrat de reproșurile și acuzele pe care fără să le argumentați mi le aduceți. Cu toate acestea găsesc resursele să vă tratez civilizat să vă dau un răspuns argumentat, să nu vă insult, etc. Și știți de ce? Mai întâi din respect. Atât față de mine cât și față de domnia voastră. Apoi din prudență. Când scrii, pentru cine știe să citească, te descrii.
Nu v-a spus nimeni, (sau eu, cel puțin, nu v-am spus) că scrieți texte fără valoare. Referindu-mă la textul slăbuț, chiar foarte slăbuț, în opinia mea „Maestrul de lemn” v-am spus și pot să argumentez că asemenea „rezultatului” găinii din poveste și efortul domniei voastre s-a materializat într-o … „mărgică”. Și aceea de plastic. Este părerea mea. Dacă domnia voastră crede în acest text ar trebui să nu vă pese de părerea mea. Însă, din păcate nici dumneavoastră nu credeți în acel text. De aceea subconștientul dumneavoastră a făcut o extrapolare „text” „texte”. Și acest fapt reprezintă deja un complex. Generator de agresivitate și interpretare malformantă a normalității. Acesta este mecanismul prin care dialogul civilizat și argumentat pe care vi l-am propus, capătă în imaginația domniei voastre proporțiile unor „ocări”. De ce nu vă respectați ? De ce dați frâu liber instinctelor? De ce dintre multitudinea de reacții posibile la „frustrare” dumneavoastră le alegeți tocmai pe acelea care evidențiază agresivitatea, stările conflictuale, suferința, reacțiile comportamentale de acuzator public, etc.?

Puteați răspunde argumentat la problemele pe care vi le-am pus sau puteați ignora cu detașare textul meu. Ați ales cea mai nefericită postură. Aceea de a insulta și de a vă expune lecturii publice. Și credeți-mă ceea ce v-am spus este minimum care se poate spune.

Așadar, reiterez propunerea mea, nu numai pentru domnia voastră. Nu mai operați cu prezumții, și mai ales cu prezumția de vinovăție, nu mai atribuiți altora, sau măcar nu-mi mai atribuiți mie intenții ascunse, gânduri urâte, intenții subversive, etc. Porniți cu ideea că Europeea este un spațiu pus cu sinceritate la dispoziția valorilor creațiilor, acceptați complementaritatea, acceptați că se poate coexista, ignorați cu seninătate eventualele ofense și nu uitați, scrieți cu ambiția ca tot ceea ce scrieți să fie, cel puțin ca aspirație, de top. Chiar dacă nu va fi așa. Nichita Stănescu parcă, spunea: cuvântul cheamă realitatea. Dacă ne dorim o realitate frumoasă atunci să folosim cuvinte frumoase. Pentru că binele și frumosul sunt în noi. Parul este atributul cavernelor. Pe un site literar dialogul, onestitatea, polemica decentă, lipsa dedesubturilor, sinceritatea scriiturii, ambiția de a scrie bine, cel mai bine dacă se poate, trebuie ori ar trebui să fie valori împărtășite de cât mai mulți.

Și nu uitați citiți și comentați pentru a fi citiți și comentați.

Și, cel mai important, zâmbiți. Veți avea poate șansa să vi se zâmbească.


PS. Între 6 și 11 aprilie voi fi la Sofia la un congres. Nu știu cât voi putea accesa site-ul. Sper să nu iasă iarăși vreun război.
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
 
Felicitări. Și pînă acum răspundeați ca nuca în perete, dar acum ați reuști să demolați și peretele. Ce rost are să dați răspunsuri unor intervenții pe care nu le mai poate vedea nimeni?

Corneliu Traian Atanasiu. Ești în nota obișnuită. Când te referi la ecomaculatură folosești parantezele pătrate, nu-i așa? Dacă da, explică.

Sincer, nu înțeleg care-i simbolisitca parantezelor pătrate (deși, fie vorba-ntre noi, eu aminteam acolo cu totul altceva). Din moment ce nu le-am folosit nu vă pot da decît un exemplu de ecomaculatură aflat în proximitate: textul de deaspura, lung cît o zi de post, balonat ca chewing-gum-ul unui adolescent plictisit, afectat, buhăit, herniind ca un abdomen sleit de lăcomie, zaharisit pînă la ramoleală... și, pe deasupra, ca apa de ploaie devenită viitură tulbure și plină de mîl și bolovani. Însă primejdioasă cînd nu mai are nicio matcă.

Explicațiile, doar cînd o să mă puneți să dau o declarație. Nu mai e mult, nu?

 
Postat de catre Corneliu Traian Atanasiu la data de 2008-04-04 15:33:40
         
 
  Kosta Vianu,

Faptele sunt fapte iar perceperea și interpretarea faptelor este personală, subiectivă și adesea foarte departe de realitate. De exemplu eu văd într-un text elogiu Kosta Vianu blasfemie. Eu accept că poate exista și o astfel de viziune, Kosta Vianu sub nici o formă nu poate accepta și viziunea mea. Eu argumentez. El îmi spune să-l cred.

Un alt exemplu. Eu scriu: „Așteptam argumente pe text, așteptam să ne surprinzi plăcut cu un text critic demn de referințele la care făceai trimitere. Din păcate ne-ai oferit o mărgică. Și nici măcar una de lemn. "E dă plastic bre!!" cum ar zice un conațional.”

Kosta Vianu zice că l-am făcut țigan!!! Mai vede cineva o astfel de posibilă, fie și tangențială, interpretare a paragrafului de mai sus? (În altă ordine de idei a fi țigan nu-i o rușine. Pe unii țigani chiar îi admir, pe alții îi ajut, pe alții îi ignor)

Iată așadar cum apare și se dezvoltă criza comunicării. Care, atunci când se operează cu idei preconcepute, cu prezumția de vinovăție, nedetașat, cu patimă, se accentuează și în loc de punți de comunicare creează, în fapt, bariere.

Să auzim de bine.
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-04-04 13:13:50
         
 
  Dincolo de orice argument, raman faptele, ale lui si ale dumitale. Si cuvintele. Despre care, asa de frumos spui ca evoca realitatea. Realitatea este ca dumneata ai alaturat persoana mea de asa-zisi "conationali", adica tigani, adica ti-ai permis, la modul voalat sa ma faci tzigan. Asta pentru ca m-am luat de extinctescu. Si vad ca nu-ti pute nimic in toata chestia asta. Si continui sa vorbesti despre frustrarea mea ca un fel de psihiatru. Te sigur, domnule, ca sunt zdravan la cap, credincios si moral. Nu inteleg de ce un text in care este batjocorita Sfanta Fecioara, asemuita cu curvele de pe centura, iti trezeste atata entuziasm literar. Si iarasi nu ti se pare nimic anormal. In schimb, eu iti par frustrat, adica stapanit de sentimentele unor nemultumiri atat de acute incat ar fi gata sa dea in nebunie. Putin a lipsit sa ma faci nebun. Cu justitia m-ai amenintat deja.Si toate astea pentru ca am indraznit sa ma iau de extinctescu. Pe care il tolerezi in continuare. Si totul ti se pare normal, extrem de firesc, in ordinea naturala a lucrurilor. Daca asa gandesti dumneata, domnule, eu unul te rog sa nu ma mai bagi in seama. Promit ca eu voi respecta partea mea din acest contract pe care ti-l propun si nu iti voi mai raspunde. Daca nu ma mai vrei deloc pe aici, n-ai decat sa ma suni si dispar in neant ca si cand n-as fi fost. Eu de fapt incercasem sa-i risipesc lui Caragea nedumeririle lui firesti legate de josnicia atacurilor lui extinctescu si de faptul ca aceluia i se permite in continuare s-o faca. Nu ma adresasem dumitale, am priceput cat de tare te irita cei ce se iau de extinctescu. Asadar, de aici inainte, nici un cuvant direct adresat dumitale, ca sa imi pot pastra nealterata bruma de respect pe care ti-o mai port. K  
Postat de catre sters sters la data de 2008-04-04 12:11:56
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE