FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Sporturi de masă și de casă
Text postat de Andrei Ghejan
Tenis cu bârna

Mi-a desenat prin aer toate calitățile ei și defectele mele, după un joc inventat ad-hoc: "tenis cu bârna".
Cum se joacă?... simplu:
Terenul fiecăruia e împărțit în două:
subombilical și ocular.
Cel care servește, are grijă să țintească bârna aflată în ocularul adversarului, iar acesta, la primire, trebuie să încerce să paseze bârna în ocularul celuilalt.
Deplasarea bârnei se face cu un coș de paie, numit "miți" sau "mort", cu pași mărunți și repezi, dar având grijă să nu te împiedici și să-ți intre bârna din nou în ocular.
Bârna de meci, este atunci când reușești să țintești din prima subombilicalul adversarului... se numește "ass".
În final, câștigă cel care vinde bilete la meci.


Televiziune

Să mă relaxez...
Începe emisiunea mea favorită : "De trei ori femeie".
De ce e favorită?... păi, stați să vă explic:
De felul meu... sunt cinic. Mă bucur de nenorocirea altora, ori, în cazul de față, nu puteau să aleagă un nume de emisiune mai prost: alungă deopotrivă atât femeile "normale", care, invidioase pe succesul "celor la cub", n-or să se uite "de oftică", iar bărbaților, credeți-mă, le ajunge câte una la puterea întâia. Deci, o emisiune pentru cinici, masochiști, sau poate pentru cei ce-și doresc niscaiva implanturi cu silicon, sau eventual, o schimbare de sex... măcar... din curiozitate. În plus, mă gândesc cu satisfacție, ce pățesc de trei ori bărbații obligați să suporte de trei ori femeile, care și neridicate la multiplicatele slăvi, au grijă cu vreun târnăcop mic și sexi, să se asorteze... preventiv. Cum, la ce preventiv?
la groapa care ne-o sapă zilnic... din dragoste. Stop!... am zis că sunt cinic, nu și misogin.
Ca trăgător de cizme, prin diferite televiziuni, cubistele se-mpiedică destul de des de mine p-acolo. E și normal, fiind mic... nu prea te vezi.
Una, într-o zi, nu dau nume că mă spune cubistului... sau mă rog... cubiștilor ei, că și mașina din care se dăduse jos era plină de cubici, după ce m-a privit ca pe-o insectă, mi-a aruncat din implanturile rujate:
-Dragule, ia alea din portbagaj și-adu-mi-le... și ia zi: unde e machiaju'?...
Ce dracu' să mai macheze măi frate, că era spoită de ziceai că-i fațadă de bloc. În fine... i-am adus cocoșat valizele... de țoale bineințeles, că-i picase dulapu-n portbagaj, nu știuse săraca,( "sanchi", că era a patra oară la emisiune,) ce culoare are decorul, și vroia să fie "asortată"... De unde?.., cubista avea fițe pe de trei, ca la poker, că de... de-aia e cubistă: s-arate!... și-am dus-o la "făcătoria de marchize". Mare scandal am avut până acolo, că-i lovisem din greșeală o "Samsonițică" de tocul de la ușă, cu mențiunea că băgăjelu' costa mai mult decât salariu meu pe doi ani. Mai mult, "idioții" de mașiniști, nu-i puseseră o mochetă pe jos , să nu-și murdărească pantofii de 3587 de parai (strigați ca la licitație - mă mir că uitase cenții-)... să audă și cameramanii care-și făceau ultimile verificari prin zonă.
Mai trec vreo 2 ore... așa e-n televiziune: mai o probă tehnică, cadre, lumini, etc, și se-aude regizorul de platou:
-5 minuteeee...
Iese și cubista de la machiaj... direct pom de iarnă... merge mai "skent"... cred și eu: cu-atâta smalț și "bulgarisme" pe ea, i-o fi greu și ei... și ne-ndreptăm în liniște spre platou.
De ce în liniște?... trebuie să fie totul cât mai solemn și mai impozant. Toată lumea e instruită să joace o piesă intitulată "clientul nostru... stăpânul nostru", sau cum vreți să-i mai luam cubistei banii și-a șasea oară?... sau ce?... credeați cumva că șevaletul și culorile în cubism sunt "free of charge"???... Neeee... minutu' de difuzare e la fel de scump și dacă faci reclamă la pasta de dinți și la un cur pictat.
-Începem! 5...4...3...2...1....
-Bună seara doamnelor și domnilor, avem deosebita plăcere de a avea invitat în mijlocul nostru pe celebra...
Între timp, undeva într-un birou, țârâie un telefon:
-Ssssstt, bă... e directoru'
-Ia zi Mache, cum stăm cu chiria la locație?
-Păi, șefu', cu ce scoatem azi suntem la zi și cu luminile.
-Bine bă! săptămâna viitoare cine e?
-Stați să mă uit pe listă...


Ptu...ptu...ptiu... să nu fi dă deochi !

-Mâțo!... făăă!... dă și tu niște coco!
- Ce-ai fă zdreanțo?... te-ai zăpăcit?... nu știi că de-abia am ieșit de la "facultate"?
- Te-ai sucit, ai ? Ai uitat când te-nvațam să bagi carabula-n caraiman și-ți reglai înaintarea la vast... morții mă-tii de condiționată!

Discuția, între două dame la șapte ace, avea loc peste trei mese, într-un restaurant "high-society" din București. "Domnii" care le-nsoțeau, erau prea preocupați să se certe cu niște "grei" din administrație pentru câteva terenuri; șpaga oferită se pare că nu era pe placul simandicoșilor de la primărie. Îi durea fix în pix de toți și toate: doi buldogi, cu garda la sol in cheia fa, rași în eunuco-pif, asigurau "intimitatea". La un moment dat păreau să fi picat "la pace", lucrurile se mai liniștiseră, se putea chiar auzi muzica ambientală.
La masa de lângă noi, ospătarul întreba discret clientul, martor la toată perorația, un tip la vreo 50 de ani :
- Desert, doriți ceva ?
- Da!... o mitralieră.
Mi s-a părut că semăna cu Antonescu.
În final, s-a dovedit a fi doar o iluzie : desertul a rămas neatins...
... păcat de el.


Bandul

Era cam prin '85...
Foarte greu se putea înființa o trupă pe vremea aia. Nu erau scule, instrumentele muzicale "moderne" românești, singurele care se găseau, erau cel puțin penibile, iar de cele "adevărate" nu te lipeai... Să prinzi un contract "afară" era un adevărat "bulan", numai așa ai fi putut să te cârpești... dar, cum nu toți aveam un unchi la ARIA (Agenția Romana de Impresariat Artistic)... nici o șansă, mai ales ca n-aveam câte o "Dacie" să dăm șpagă, numai să ne deschidă ușa.
În fine, printre rânduri, s-a-ncropit și în Ploiești de un band... i-au dat numele "Express PH". S-au adunat în el numai mascarale, instrumentiști periculoși, dar... mari machitori.
Într-un fel era normal, după o viață petrecută numai prin cârciumi, la ce te-ai fi putut aștepta?!. Șeful trupei, Sergiu, era cel mai mare țepar și îmbârligător din câți mi-a fost dat să cunosc. Hazul era că pe scenă, se cânta de rămâneau "gagii" cu lingura-n aer, uitând de protuberantele masticații pentru care veniseră. Se cânta numai după "chitanțe", "boabele" erau boabe la fiecare instrument, iar la repetiții, fiecare avea "cearceaful" lui scos de-acasă, efectiv după ureche, partiturile originale lipsind cu desăvârșire din decor. Norocul făcea însă ca printre noi să existe vreo doi care aveau "auz absolut": dacă bâzâia o muscă pe langă ei, când scoteau notele după casetofon, o puneau și p-aia pe boabe. Alin (saxofonistul) îmi spunea, eu fiind mezinul trupei, : "Babo, ai auz absolut! n-auzi absolut nimic!", și chiar așa era, făcusem 11 ani de muzică clasică și dacă nu-mi puneai boabele-n față eram și surd și mut...dar aveam o calitate : aveam clapă, un pian electric care mi-l luase tata, Dumnezeu să-l ierte, după ce-l terorizasem o lună întreagă că m-arunc după bloc dacă nu mi-l ia, iar bătranul a cedat nervos... și mi l-a luat.
Țoaie, toboșarul, era o figură. Porecla i se trăgea de la un țoi de țuică, atârnat de gât ca un medalion, ca nu cumva să piardă timp prețios de macheală, în eventualiatatea unui ospătar neglijent, care nu i-ar fi adus de urgență un pahar... pentru că sticlele erau tot timpul pe masă, iar el, ca un băiat educat ce era, găsea impropriu să bea din sticlă ca toți troscănarii și boschetarii... doar era în cârciumă, nu?... asa că era pregătit. Avea gusturi fine, îi plăceau țigările lungi și albe și coniacele cât se poate de stelate, iar eu, student fiind, mai învârteam câte un pachet de țigări "Kent" de la străinii din cămin, pentru că nu se găseau kentane să dai cu tunul. În pauzele reprizelor de cântat, ne-asezam toți la o singură masă, și-ncepea: "Babo, m-ai spart ce bine o arzi cu pianul, dă și tu o țigară și-un coniac". Cum puteam să refuz: "Ia, Țoaie, se poate?"... apoi, "Ați văzut bă, v-am spus eu că Baba o să vă dea răcoare cu improvizația?... mai dă și tu o țigară Babo." "Ia Țoaie, servește-te"... cred că fuma cel mai mult dintre toți. Azi așa, mâine așa... căpătam încet, încet, încredere în forțele mele, eram chiar fericit noaptea târziu când ajungeam acasă, simțeam aprecierea celor din jur și mai ales a lui Țoaie, recunoscut fiind ca un mare toboșar.
Într-o zi, tocmai ne dădusem jos de pe scenă, după un program cât se poate de aplaudat, și parcă-l văd pe Țoaie transpirat și tremurând de plăcere: "Babo, azi ca niciodată te-ai întrecut pe tine: ai dat balans, ai citit fără greșeală, ba chiar am fost onorat să cânt alături de tine. Dă și tu un coniac..." . "Bă Țoaie, iartă-mă, azi n-am fost la institut, n-am nici bani la mine... nici țigări... știi doar că te-aș servi în orice moment"... A fost apoi un moment în care nimeni n-a mai râs, nu se mai auzea o șoaptă... se citea chiar o ușoară îngrijorare pe fețele celorlalți, iar bomba nu a întârziat: "Să moară mama, dac-am văzut văcar mai mare, m-ai îmbătrânit cu pianul ăla: ba fugi, ba tragi, improvizezi ca mielu' meu, îmi vine să-ți dau cu bețele-n cap în fiecare seară!". De-atunci, nu s-au mai văzut țigări pe masă... doar sticlele de țuică erau la locul lor...


Lui Tata

Era cred octombrie.
Tata, Dumnezeu să-l ierte, tocmai cumpărase un Renault 10, cu mari sacrificii, și-l adusese în spatele blocului, unde toți vecinii se-nghesuiseră să vadă raritatea. Într-o lume în care, să ai așa ceva, însemna deja un capriciu de boierie ascunsă, născând inevitabilele semne de întrebare, cea mai bună politică față de curioși era să lași impresia că e o mare recunoaștere a meritelor tale și a loialității față de Partid, altfel... de unde? Deși era director la un Institut de Cercetări, săpat la greu de adevarații membri marcanți și urmărit îndeaproape, îl auzeam deseori în casă înjurând cam cu juma' de gură imbecilitatea sistemului și pupincurismul care, cred, îl deranja cel mai mult. Accepta o grămadă de compromisuri tata, ca un adevărat diplomat, dar până la un punct.
În fine, una peste alta, s-a descurcat Bătrânul și și-a văzut împlinit visul cu ochii : mașina.
Parcă-l văd și-acuma, de parcă ar fi fost ieri :
- Balaure! ( așa-mi spunea mie ), hai bă să vezi ce-a luat tac'tu, poate ți-o da și ție prin cap să-nveți cu ocazia asta. Ce-i drept, nu prea mă omoram la vremea aia, ... cam avea dreptate Bătrânul .
Mare amator de ieșiri în aer liber și pasionat total de fotografie, a suit tot familionul în mașină, adică mama, tataie, mamaie și eu, și-a decretat :
- Mergem la Bran și pe Valea Rucărului să vizităm și să facem poze.
A băgat cheia-n contact, tot neamu' și vecinii erau cu ochii pe el, și :
Fâs...
După nenumărate încercări nereușite... nimic : eșec total, mașina se încăpățâna să nu pornească.
Tacticos, ca un inginer desăvârșit ce era, a ieșit din mașină, a deschis capota, doar nu degeaba studiase Bătrânul două luni manualul service și instrucțiunile de depanare și s-a apucat de treabă meticulos.
Încet, încet, s-au strâns o grămadă de vecini pe lângă, fiecare dându-și cu presupusul, care mai de care doritor să ajute și să-și etaleze cunoștințele, dar, din nefericire, fără nici un rezultat.
După vreo oră și ceva, tataie, un țăran simplu din zona Câmpia Turzii, dar cu un bun simț tehnic extraordinar i-a zis Bătrânului, tot văzându-i cum se chinuie :
- Mă Ioane, da' ncercatu-ai și asta ?

Tot drumul până la Bran, a fost o liniște totală în mașină. Când am ajuns, tata n-a mai rezistat și i-a zis :
- Bre !... Nu te mai iau niciodată... m-ai făcut de pomină în cartier.
Am izbucnit toți în râs, chiar și mamaie își ștergea cu colțul năframei o lacrimă, discret.

Nu mai fusesem niciodată pe Valea Rucărului. O splendoare. Octombrie, împletea ruginiul copacilor cu toate nuanțele posibile, un pitoresc la reazemul soarelui enorm și roșu după crestele falnice, împădurite, ce ascundeau tot atâtea raze. Făcusem o grămadă de fotografii, nu ne mai săturam să privim minunățiile din jurul nostru, iar eu pusesem ochii pe un canton părăsit, undeva mai în față lângă șosea, la care încă nu ajunsesem.
Brusc, am simțit nevoia acută să mă duc să fotografiez o groapă după cantonul aflat mai în deal, o groapă banală... mă chema. Deși n-aveam cum s-o văd, era acolo, ȘTIAM că era, mă aștepta.
M-am dus, am fotografiat-o, am mai stat un pic, ne-am suit în mașină și am plecat încet spre casă.
Seara tocmai începea să se lase, acoperind cu un abur cald și plăcut acea minunăție, în care umbrele copacilor alungite absurd peste căpițele de fân și pajiști cosite, luaseră locul razelor ce ademeneau pădurea să se topească odată cu ele.


Shoni

Se cunosc cazuri concrete, când un om a plantat un lăstar, l-a stropit, l-a îngrijit ani și ani, iar când omul în cauză a decedat, lăstarul, devenit copac, s-a uscat la scurt timp.
Profit de ocazie, să vă povestesc o istorioară, întâmplată în familia mea.
Bunicii mei din partea tatălui, erau doi țărani simpli din zona Câmpia Turzii, un sat pe nume "Coc". La câțiva ani dupa venirea mea pe lume, părinții s-au gândit că ar fi mai bine să-i aducă pe bătrâni în Ploiești, să apropie familia. Bătrânii și-au vândut gospodăria, dar nu s-au îndurat să taie porcul pe nume "Shoni", care era mai mult ca un câine, oriunde se duceau, porcul îi însoțea, știa chiar să răspundă la unele comenzi : "du-te-acasă, n-ai voie aia..., stai, etc", și era acceptat și îndrăgit de toată lumea pentru aceste calități neobișnuite pentru un porc. Au hotărât să aducă și porcul la Ploiești, să-l lase să moară de bătrânețe, când i-o veni sorocul...
Zis și făcut... i-au construit un fel de cușcă din scânduri, pentru coletăria CFR, i-au pus apă și mâncare ca pentru vreo săptămână și l-au suit la tren, la marfarul coletăriei bineînțeles. Toată lumea ajunsese la Ploiești, se instalase, trecuse însă ceva timp...și nu mai apărea Shoni, iar garnitura de tren... dispărută...
Cu mari intervenții, s-a aflat garnitura pierdută undeva în triaj la Adjud, iar când, după vreo lună, a ajuns în fine trenul la Ploiești, toată familia s-a repezit într-un suflet la gară să-l ia pe Shoni, să-l aducă acasă. Au năvălit în vagon, au deschis "cușca", Shoni i-a privit pe toți cu o privire plină, caldă... părea...fericit, a mai respirat o dată... și a închis ochii pentru totdeauna...
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Iertare Gina,
nu mai văd bine... m-am cam ramolit:=))
Dacă m-ar vedea cineva acum, m-ar întreba:
- Auzi bre?... încă?... ăsta e râsul matale, sau te strâmbi la mine?
 
Postat de catre Andrei Ghejan la data de 2008-02-21 02:05:25
         
 
  e Gina BULTOC amigo...!

rad...

g.

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-02-21 00:15:16
         
 
  Elena Toma, Gina Bultog,
multumesc de trecere si semne.
Cu drag,
 
Postat de catre Andrei Ghejan la data de 2008-02-20 23:37:26
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
         
 
  cu placerea lecturii babbba...text slalom...partiiieeeeeee!...'in odaie'...regards,

goia

 
Postat de catre nula nada la data de 2008-02-20 18:06:52
         
 
  vezi si ceva din picturile mele, pot face decoruri:)) si decorez si interioare

http://elenatoma.piczo.com/?preview=y&g=23610810&cr=3&rfm=y
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-02-20 10:41:39
         
 
  am vizitat site-ul tau, www.roaentertainment.ro
:))e chiar interesant ce se intampla:)
nu stiu cum se face ca ceea ce scriu in cartile mele, se intampla ulterior:) incep sa cred ca am premonitii, puteri paranormale?:)
ca sa nu mai spun ca am ajuns sa traiesc in realitate ceea ce scriu in carte si asta nu pentru ca eu vreau, ci pur si simplu asa se intampla:))si nu mai stiu carei realitati apartin:). care/cum o mai fi realitatea realitatii ?
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-02-20 09:57:00
         
 
  măi, Andrei, măi ! tu chiar ești talentat ! scrise cu nerv, vervă, amintirile tale, atât de asemănătoare celor petrecute și în viața mea artistică, m-au amuzat copios. vei râde, aflând că și eu am fost în emisiunea "De 3 x femeie", și culmea, chiar de vreo 3 ori am fost invitată, dar am răspuns cu modestia artistului încântat să dăruiască telespectatorilor culorile picturilor sale și melodii dintr-un repertoriu, demult, rămas neatins. mi-ai amintit de ARIA, fosta Agenție de Impresariat Artistic. nici în ziua de azi, nu mi-a plătit salariul pentru o lună de turneu pe coasta mediteraneană în Izmir, Kușadasi, unde, acompaniată de orchestră Radio București, am cântat împărătesei Japoniei, la un dineu. am avut și eu un coleg, toboșar, poreclit Țoaie, o fi unul și același ? trebuie să ne vedem, neapărat. cred în talentul tău și simt, îmi spune inima, dacă ne punem puțin ambiția și mintea la contribuție, cu imaginația, umorul, nebunia care ne caracterizează, vom reuși un scenariu demn de un festival:). de fapt, în cartea mea, exact asta se întâmplă. echipa conducătoare a unui post de televiziune scrie un scenariu de film inspirat din cartea Ființe dificil de fixat. :)sunt încântată să te descopăr. un gând pios lui Shoni.
- corecteaza:
"vreun", se scrie legat: "vre-un târnăcop mic și sexi",
- după ... lași un spațiu și continui să scrii, ex:
"respirat o dată...și a închis ochii pentru totdeauna"
"respirat o dată... și a închis ochii"

* cu felicitari
maimuța de mătase
 
Postat de catre ambigua departare la data de 2008-02-20 09:22:18
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE