FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
...
Text postat de Andrei Petre
Photobucket


O carte șocantă, incorectă politic, un roman care îi oferă cititorului o mostră rafinată de brutalitate. Virginie Despentes prezintă o lume a tenebrelor, un univers în care violența este factorul principial. Fără să încerce să cosmetizeze atmosfera, fără să încerce să îți justifice personajele, autoarea franceză ne delectează cu un adevărat regal al morții, o călătorie inițiatică spre cele mai adânci abisuri ale ființei umane. Fără temeri și prejudecăți, cartea te provoacă, nu îți permite să ai îndoieli. Trebuie să mergi înainte, întotdeauna înainte.
Cele două personaje principale sunt conturate atent, antitetic, simbolizând în fazele incipiente ale romanului conflictul dintre bine și rău. Bătălia este câștigată rapid de partea întunecată a celor două femei. Acestea se încurajează, potențându-se reciproc și transformându-se în adevărate mașini de ucis. Amestecând crima cu o pasiune mistuitoare, cartea ne oferă un cocktail luxuriant al violenței gratuite. Nu este vorba de nebunie, nu există scuze, societatea nu poate fi acuzată de nimic. Virginie Despentes ne oferă spectacolul criminalilor care ucid de plăcere. Este vorba doar despre emoții. Emoție pură: “Simte distanța dintre ea și lumea brusc pacificată, nimic nu o neliniștește, totul o distrează. Recunoaște cu bucurie simptomele unei infinite rigidități. Se lasă să se afunde în fotoliu, își scoate pantalonii și se mângâie cu palma peste chilotul minuscul. Își privește mâna mișcându-se între coapse, în cercuri regulate, accelerează mișcarea și își ridică bazinul. Ridică privirea spre ecran, unde fetei, care se ține de balustradă, i se balansează capul la stânga și la dreapta, în timp ce ondulează din fund pentru a putea înghiți tot sexul bărbatului. There’s an emotion in me, there’s an emotion in me. Emotion number 13 blows my mind away, it blows me away.”
Construit pe modelul labirintului, romanul acumulează tensiune treptat, izbucnind virulent în final. Epopeea celor două tinere se încheie, iar Virginie Despentes folosește inevitabilul sfârșit pentru a oferi poveștii o latură moralizatoare. În ciuda acestui eșec, cartea rămâne o adevărată frenezie punk, generând un adevărat curent literar în Franța și șocând prin realitatea frustă, descrisă clinic, fără nicio remușcare. Romanul anticipează omul modern, care nu mai are timp pentru îndoieli și nu se sfiește să-și urmeze instinctele.
Folosind un limbaj foarte dur, cartea șochează într-o primă instanță, obligându-l pe cititor să intre în această lume. Fără pârghii, fără sisteme de siguranță, suntem singuri în fața lumii întregi, aidoma celor două. Nadine și Manu îi devin pe parcursul cărții familiare cititorului, care se regăsește în multe dintre zbaterile lor. Virginie Despentes reușește astfel să ne convingă să iubim personajele negative, să ne identificăm cu ele, oferind profunzime romanului și schimbând radical perspectiva. “Trage-mi-o” nu este o carte clasică, ci folosește la maximum mozaicul specific societății moderne pentru a sublinia alienarea indivizilor. Trăindu-și viața la intensitate maximă, cele două femei suferă în tăcere, alegând să uite prin intermediul exceselor de orice fel. Atunci, o serie de simboluri aparent șocante se naște: “Îl sărută îndelung, dar el nu prea are curaj să o pipăie. Nadine bănuiește că se teme să nu o supere. Are buzele cărnoase, trăsături de copil pe figură de bărbat, de copil arogant și exigent, obișnuit cu multă dragoste. Cu ochii întredeschiși, o lasă să îl mângâie, iar ea îi simte sexul întărit dincolo de țesătura pantalonilor. Se lasă în genunchi în fața lui, îi scoate sexul și i-l linge, binecuvântând circumcizia. Dacă ar face-o cum știe ea mai bine, dacă i-ar lua-o în gură așa cum îi place ei, mângâindu-i testiculele cu degetele, dacă ar face-o cum știe ea mai bine, sigur l-ar auzi gemând. Ridică privirile pentru a se uita la el, faimosul schimb de priviri dintre cea care suge și cel căruia i se suge.”
Stilul folosit de Virginie Despentes este direct, fără înflorituri inutile. Autoarea franceză folosește un limbaj colocvial, specific culturii populare, apropiindu-se de cititor și oferindu-i senzații la intensitate maximă. Cartea este duală, iar nivelurile de înțelegere pot diferi în funcție de cititor, fără a afecta însă atmosfera. Fie că vrem să înțelegem sugestiile autoarei, fie că vrem să ne delectăm pur și simplu cu ritmul halucinant al romanului, cartea ni se oferă fără menajamente, dezvăluind detaliu după detaliu, cu o voluptate foarte apreciată astăzi.
Naratorul omniscient conduce acțiunea, dezvăluind de multe ori detalii importante. Descoperim starea psihică a celor două femei, descoperim motivațiile lor, înțelegem că violența poate fi justificată. Construindu-și romanul cu meticulozitate, Virginie Despentes ne prezintă o frescă a răbufnirii, insistând pe frustrările acumulate care au dus până în acest punct. Cele 5 minute de faimă ale fiecăruia dintre noi devin astfel laitmotivul romanului, iar candoarea personajelor impresionează într-un final în care cu toții sperăm pentru câteva momente că putem scăpa de consecințe: “Cu vârful degetelor mângâie patul pistolului și masturbează țeava, freacă metalul ca pentru a-l face să se întărească și să se lungească, să-i descarce în gură sperma lui de plumb. E gata, uimită de cât poate fi de calmă. Scoate arma din buzunar, ghiftuită de soare. Când glonțul va pleca, se va gândi la Manu și astfel vor rămâne împreună. E culcată la pământ, pe burtă. Cu brațele zdravăn sucite la spate de un bărbat care stă în genunchi călare pe ea. Dezarmată. Legată. Au sărit pe ea fără a-i mai lăsa timp să înțeleagă ce se întâmplă. Unii sunt în civil, alții în uniformă. La câțiva pași, se aude rumoarea trecătorilor care s-au adunat în jur, au înțeles cine este și se felicită că au capturat-o. Își simte sângele curgând din gură. Și-a mușcat buzele în cădere. Aceste lucruri trebuiau să se întâmple. Ai fi crezut că le poți scăpa.”
“Trage-mi-o” se individualizează ca o carte puternică, modernă, o carte ce merită savurată de toți cei aflați în căutarea unui suflu nou, autentic. Iubirea și crima se amestecă, sângele provoacă orgasme violente, iar cititorul se cufundă într-o lume pe care o descoperă cu frenezie. Nu mai există reguli, nu mai există constrângeri. Societatea se topește în focul pasiunii, iar dorința carnală definește sui generis un univers. Trage-mi-o, sau despre cum să ne lăsăm trupul să ceară...



Bibliografie

Virginie Despentes – Trage-mi-o – Trei – 2006


Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  Ecsi, Ioana, va multumesc pentru luciditate.

Radu, faina expresia "experienta covarsitoare" - iti multumesc si tie pentru pasiune si perseverenta, sunt sigur ca nu a fost cu rea intentie.

Liviu, pe tine te cunosc, deci no problem, multumesc pentru lectura constanta. ;)

Amalia, lol! Mai mult nu are rost sa spun. A, sau omfg. :D

Nicolae, multumesc, asa am vrut eu sa scriu, stiu cum se scrie corect, am vrut insa sa delimitez mai clar titlul. Ma bucur sa stiu ca ma citesti.

Inca o data va multumesc pentru prezenta aici. Va mai astept in paginile mele.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-05 01:08:29
         
 
  Radu,
Este un punct de vedere. Fara nicio urma de ranchiuna personala... Aici este un spatiu literar. Fiecare trebuie sa-si expuna si argumenteze ideile. Atat tot.. Daca vroiam party prisuri sau cardasii lacrimogene intram pe site-ul Din Dragoste. Eu l-am comentat aici pe postatorul Radu Stefanescu. Nu pe omul din spatele nickului, care poate fi interesant sau neinteresant, simpatic sau antipatic, amuzant sau steril. Nu ma intereseaza profilul celor care se afla in spatele nickurilor. Atat. Cu speranta ca intelegi cum trebuie aceste randuri, iti spun respectuos Notre Respect..
 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2008-02-03 16:45:27
         
 
  Traiane, mi-e greu să comentez...
Poate mai târziu.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-03 16:38:46
         
 
  Ce intertainment taică!
Parcă ar fi filmul ăla cu coafezele (iertată-mi fie cacafonia). Domnu Corbu pe unde-o fi mas astăzi? auzii că pe la Kabul!
 
Postat de catre moș teaca la data de 2008-02-03 15:43:17
         
 
  Radu Stefanescu trebuie sa recunosc: sunt dat pe spate. Te intreb cine este George Pruteanu? Dumnezeul limbii romane? Dex-ul ambulant? Ma mir ca nu ai trimis mail la Academie. Si ce daca a gresit Petre. Se intampla. Si ce este cu asta. Oricum, spre cinstea lui Petre a citit mult mai multe carti fata de unii ,,a posteriori". Chestia cu experienta e valabila la strungari-cofetari si la patiseri-betonisti, nu la scriitori. Varsta e ceva relativ. Poti sa ai 60 de ani si sa treaca viata pe langa tine. Dar poti sa ai 25 de ani si sa ai puterea de a colectiona clipe. Puterea si sansa. Asa ca Radu las-o mai moale cu experienta. Ce vina are Petre ca el a citit la 22 de ani cat nu ai experimentat tu in 55? Plus ca avantajul senectutii contine un dezavantaj implacabil. Prin normalitatea lucrurilor Petre o sa publice antum cand unii vor versifica postum.

Amelioana mica si fata lui tatica.
Buburuza psihopata. Ai vaga esperienta ca nu mi-as semna commurile? Needucata mica si dedublatoare. Cam care ar fi alea zece gunoaie europene, puiut mic premenstrual? Faptul ca jonglezi cu 3 cuvinte luate google, (motor de cautare folosit si pentru a decela sensul unor poeme)si amesteci 3 date luate wikipedia nu te face interesanta. Rautatea viscerala de care dai dovada in unele prostiute scrise pe acilea ma duc cu gandul la unele tare ale tale din zona oedipiana a copilariei. Eu zic sa-ti gasesti un barbat. Sindromul N.F. este devastator.
P.S. AMELIU ideea e valabila si pentru tine...
 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2008-02-03 15:03:16
         
 
  Am pierdut o ora din viata citind ditamai carnatul de text. Nu pot iesi fara sa las un cuvant.
Petre, titlul tau contine o greseala: dupa semnul mirarii sau exclamarii nu se pune virgula.
 
Postat de catre nicolae tudor la data de 2008-02-03 13:53:30
         
 
  am intrat cu un scop anume. l-am declinat mai jos (''...fireste ca voi incerca sa echilibrez balanta.). din momentul in care, cu ceva vreme in urma, a casunat peia pe capul meu, fara sa-i fac cel mai mic rau, iar dupa el au aparut toate clonele amabile sa ma injure de mama si nu a fost nimeni sa contrabalanseze mizeria aia, am devenit empatica la luarea in tarbaca. de cele mai multe ori adevarul e pe la mijloc. asta este unul dintre motivele pentru care nu-mi plac deloc clonele ''comentatoare'', cele care se ascund in spatele multiplelor personalitati ca sa te atace ca si cum ai fi singur, noaptea, intr-un gang, bombardat de pietroaie de care nu te poti feri. m-ai putea intreba ce-ar cauta cineva singur, noaptea, in gang. gangul e la iesirea din biblioteca, iar biblioteca e deschisa nonstop.

so...

...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-02-03 13:16:05
         
 
  Ioana, dar tu ai intrat cu un scop anume? Nu cred ca există scopuri, uneori intram de plictiseală, poate. Alteori nu intrăm pentru că suntem foarte obosiți... Sau poate că ne căutam pe noi inșine, in această raportare. Cine mai știe.  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-03 13:01:52
         
 
  stiu, kosta, stiu. ''...se poate atinge...''. mi-am asumat. la naiba, trebuie sa invat gramatica:)


...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-02-03 12:52:16
         
 
  amelia, iar esti patimasa. relaxeaza-te. cand te linistesti, vorbim despre cat poate fi de intelectual un... istoric.

radu, orice actiune urmareste un scop, chiar subconstient fiind. lamureste-ma ce ai vrut aici. sa ai un coleg de site mai putin teribilist, sa-i arati lungul nasului, sa te distrezi, sa ii faci educatie, sa il enervezi, sa il ajuti sa progreseze, sa ii schimbi conceptiile, sa ii tai macaroana? fiecare dintere scopuri se pot atinge intr-o anume maniera. sigur ai abordat maniera optima?:)

...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-02-03 12:50:55
         
 
  Ioana, eu nu port cu Andrei ''bătălii ideatice''. Nu am erudiția lui, și, în plus, am o experiență covârșitoare, ceea ce se pare că în acest gen de polemici mai mult dăunează :)....

Noi doi discutam doar despre un verb, acolo...
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-03 12:34:55
         
 
  E vorba de caracter, ioana barac. Micimi sufletesti si cuvinte mari, imaginea tanarului curajos, liber, fara Dumnezeu si fara pata. E vorba de oameni care jignesc si care-si strang apoi turma in jurul lor spre a arunca repede gunoiul sub covor si a latra la "strain". E vorba de faptul ca te regasesti cumva in toate comentariile pe care le fac (asa prost, scolareste, casnic mai bine zis) si sari ca arsa. Nu sunt scriitoare, ioana barac, nu sunt nici macar intelectuala. Dar nu ma dau pe zece gunoaie..europene.  
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-03 12:30:32
         
 
  radu, daca nu ar fi fost atat de acerba batalia ideatica (sau ce-o fi fost ea) sunt convinsa ca ''recunoasterea'' despre care vorbesti ar fi existat tot ''fara probleme''. daca atunci ar fi cedat, ar fi cedat definitiv, dupa cum bine stii. a fost o situatie ingrata in care nu a stiut sa se descurce. sunt convinsa ca petre a priceput imediat ca a gresit. dealtfel, iti voi demonstra asta imediat cum va raspunde la comentariu. in plus, intuitia imi spune ca nu si-a arogat dreptul editorului si a fost doar o scapare exploziva. data viitoare va sti caum sa gestioneze situatiile de criza.

dar fii tu maturul intelept si respecta si tu varstele, precum amelia.:) cine ce are de pierdut...?!


...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-02-03 12:19:47
         
 
  "Ameliu, vrei tu sa explici ce este cu sistemul comunist? Nu de alta dar prea te dai semantic in ultimul timp. Proxy-ul o fi de vina?..."...zice ecsintescu

Am raspuns la o provocare, Ioana Barac! Vezi-ti de textele proprii. In bucatica ta de comentariu ai vorbit pentru doi barbati. Nu te oboseste rolul?
 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-03 12:12:39
         
 
  Ioana, nu greșeala in sine e importantă. Dacă eu as fi greșit, aș fi recunoscut fără probleme... Stii bine că aici e o vorba doar despre un soi de aroganță juvenilă, și cam găunoasă, aș adăuga eu, dacă nu m-aș teme ingrozitor de invalidarea acestui comentariu...  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-03 12:07:03
         
 
  scuze daca am facut typos sau greseli fundamentake gramaticale. sper sa-mi atrageti atentia in mod elegant si nedemonstrativ, fara sa ma faceti de ras. nobody is perfect.


...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-02-03 12:00:06
         
 
  radu, eforturile astea de demontare a cuiva pe baza unui typo sunt nelalocul lor. stim amandoi ca petre poate avea un milion de defecte dar nu este un agramat. este un baiat destept si citit si asta se vede. a persistat in greseala strans cu usa de voi care va tot impingeati in ea. mai ales ca nu asta era topicul. fireste ca voi incerca sa echilibrez balanta. azi nu e soare... nu inca.

...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-02-03 11:41:13
         
 
  char asa, stimati tineri! De ce n-ati fi sfidator de absurzi in a sustine o aberatie, chiar si dupa ce vi s-a spus ca e o tampenie? Cum sa scrii " scrieti-l singur" (cand te referi la situatia de a-ti scrie tu singur numele) si sa sustii in prostie ca asa e corect? Sa mai aduci in sprijinul afirmatiei tale girul unor profesori universitari(?) si s-o tii asa gaia-matzu numai ca sa te dai rotund si sigur pe tine? Ba sa mai gasesti si adepti zeflemitori care sa sustina ca limba romana poate fi folosita oricum, mai ales cu greseli de gramatica si mai cu seama in textele asa-zis literare. Ce sa mai zic? Mai facusem eu apel la un asa-zis caine de paza de pe aici. Acela insa doarme cu botul pe labe sau face...ceea ce stie mai bine sa faca orice caine batran, nu mai repet. Halal voua, daca va incrancenati sa pareti destepti, in ciuda oricaror evidente. Politicienii fac asta cu succes, de ce n-ati fi asemenea lor? Va repet, scrieti macar corect romaneste, eu va apar pe voi, nu principiul. De voi insiva. Punct.  
Postat de catre sters sters la data de 2008-02-03 11:35:49
         
 
  amelia, de ce esti patimasa? daca tot strangem fonduri pentru cruciada, hai sa fie o cruciada a IDEILOR. pe cine crezi ca intereseaza ca tu ai sa-i platesti polite vechi lui traian?! stay cool, girl! mai ales ca sustii ca esti profesor, adica pedagog. sau poate tocmai de-aia? anyway, nu toti membrii europeea sunt elevi de scoala generala. a propos, de cand o fata destepta, ca tine, respecta ''varsta''?!

sunt multe de spus si despre text si despre comentarii dar ma abtin.


...
 
Postat de catre I BG la data de 2008-02-03 11:32:45
         
 
  Petre, i-am scris d-lui Pruteanu, cu privire la polemica de azi-noapte... Iată:

( 9996 ) - 3 februarie 2008, 9:23 1202023425.32

Nume: Radu Ștefănescu
E-mail:
Localitate: București
Sait propriu:
Subiect: ortografie
M E S A J U L : Stimate domnule Pruteanu,

Vă rog să precizați cum se scrie corect fraza de mai jos, și dacă se poate, de ce:

''Scrieți-l[CORECT: scrie-ți-l] tu înainte să pretinzi asta.'', sau

''Scrie-ți-l tu înainte să pretinzi asta.''

cu mulțumiri anticipate,

Radu Ștefănescu

RĂSPUNS: E elementar. Corectă e cea de-a doua frază. (Formulați-vă în gînd imperativul , fără alte elemente: Tu scrie! Dv. scrieți! și nu veți mai greși). Prima frază ar fi fost corectă la pers. a II-a pl.: Scrieți-vă dv. înainte să pretindeți asta!* Cea de-a doua poate avea ambele forme, în funcție de sens: a) Scrie-ți-l tu... etc. (adică notează-l tu undeva pentru tine); b) Scrieți-l dv. pe tablă (adresare către o persoană, cu formulă de respect, sau către un grup, cu invitația ca d-lui sau ei să etc.).
GP, 3.2.08 lmb
________________
*) Ca răspuns la un ordin de genul: -Să-și scrie fiecare cîte o scrisoare lui însuși!

----------------------------------------
(http://www.pruteanu.ro/8opinii/view.php)
----------------------------------------

Amelia, mi-am tot scărpinat dalba chelie, încercând să-mi amintesc dacă te cunosc, dar nu am ajuns la nici o concluzie. Altfel, ce să zic, onorat!

:)
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-03 11:27:31
         
 
  Ecsintescule, intre tine si Petre sunt cateva asemanari. Semnificative. Infantilism, lipsa acuta de talent, exhibitionism (cu tot ce implica el..inclusiv dorinta de a soca auditoriul, faptul ca traiti de-adevaratelea doar in lumina reflectoarelor…etc). A-ti expune pervers slabiciunile, a fi adesea slab, indragostit deci vulnerabil, a miza pe mase, alea nationaliste, sensibile in cascade si doritoare de circ…Tiranul atenian al veacului VI i.Hr. Nimic nou sub soare. Marx apoi…da-le paine si fa-i fericiti ! Lasa-i sa tina intre dinti cat mai des aspirina saracului…vor avea nevoie de un pahar cu apa si vor veni la noi sa-l ceara. Nu stiu daca ai observat, dar si la tine si la Petre…reflectarea lumii inauntru este cat se poate de vie…aduceti Lumea cu tot ce Este in voi si ii aflati acolo explicatii…o atitudine cat se poate de sanatoasa. Podoaba capilara vi se afla firesc in prelungirea Eului, un fel de Remus Cernea usor stilizat. Belgrad. Si faptul ca cei care se induioseaza de soarta bietilor arabi nu plang si pentru sarbi. E firesc, nu ? E mult mai zemoasa senzatia pe care o ai vazand cum soata lui Aladin umbla pe tocuri. Petre ? Petre nu plange pentru nimeni. Zero-ul absolut, consumistul perfect. Nu spune ca lumea incepe cu el ci o transforma intr-un prezervativ. Il (o) pune in buzunarul de la piept. Poate, vreodata, va avea nevoie.

P.S. Radu are varsta tatalui meu. Il respect enorm, ca si pe tata. Cuvantul "cardasie" in acest context e cat se poate de deplasat.
 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-03 09:14:14
         
 
  Daca esti din Bucuresti poate ne vedem astazi. Sorry off topic. Lasa pe adresa mea sau a Ioanei un numar de telefon. Multumesc  
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2008-02-03 04:18:15
         
 
  Bravo Andrei Petre
Chiar daca nu sunt de acord in totalitate cu punctele tale de vedere, te apreciez pentru ca nu abjuri de la ele. Pana la urma de ce ai fi obligat sa condamni holocaustul. Chabra si Chatila au fost si ele teatrul acelorasi operatiuni. Si de ce ti-ar placea Eminescu? E dreptul sa iti placa ce vrei. E deranjant, insa, aroganta pe care o afisezi. Ma refer aici la raspunsul tau la comm-ul lui Liviu Bordas. Plus titlurile cu care te autogratulezi. Interesanta aceasta Ameliu. Dublata de cardasia interesanta cu Radu Stefanescu care mai nou se erijeaza in cerberul limbii romane. Il sun pe Kosta si ii spun ca ii iei painea de la gura, Radu.
Ameliu, vrei tu sa explici ce este cu sistemul comunist? Nu de alta dar prea te dai semantic in ultimul timp. Proxy-ul o fi de vina?
Andrei Petre, iti doresc o viata la fel de teribilista ca si a mea. Glumesc, fireste...
 
Postat de catre ecsintescu virtual la data de 2008-02-03 04:14:04
         
 
  Bai, da voi sunteti inepuizabili, pe bune. ;)

Amalia, asa o fi, daca spui tu, gresesc. Prea bine. Stai linistita ca nu ma enervez, sunt multumit cu ce cunosc in clipa asta si cu ce invat in fiecare zi.
Daca pe tine te-a marcat comunismul, problema ta. Eu nu vad nimic catastrofal nici in comunism, nu am vazut nimic nici in Holocaust, nici in niciun genocid. Asta pentru ca eu sunt sincer. Nu am suferit eu, nu imi pasa. E o chestie pura de subiectivitate, pe care mi-o asum. Si va rog, nu va chinuiti sa o contestati, ca dpdv filosofic e imposibil. Si mai cred si ca toti oamenii ar trebui sa faca la fel, pentru ca este mai bine pentru ei, sunt mai fericiti astfel, iar fericirea consider eu este singurul scop al vietii.
Deci Amalia, nu uita ca nu sunt si nu voi fi vreodata elevul tau. Vorbeste cu ei cum vrei si explica-le lor ce inseamna comunismul asa, cu ura, sau cu resentimente.
Dar inainte, pe bune, citeste exact manifestul partidului comunist ca sa vezi ce defineau ideologii aia ca fiind comunism - starea ultima, starea de intrajutorare generala, in care nu mai exista lideri, in care fiecare produce si consuma dupa nevoi - asta ca sa ii raspund si lui liviu - da, daca e sa comparam cu modelul ideal, nu a existat si nu exista comunism, ci doar socialism, care este un stadiu incipient.
Deci Amalia, gata cu atitudinea de zeu, ca nu esti. La fel cum niciunul dintre noi nu este.

Radu, nu conteaza ca spui tu ca nu merge. Eu ma bazez pe dictionare si pe oameni cu diplome. A, si by the way, nu lucreaza pentru nimeni, iar filmul ti-am spus ca l-am vazut. Daca nu poti sa tii pasul cu discutia, mai bine nu mai vorbi. ;) - ia sa vedem genialule, din ce film e replica asta? :D (p.s. si vad ca tot nu te-ai plictisit sa imi raspunzi - is there a god) omg

Liviu, te rog eu, nu incepe cu atitudinea asta de profesor batran scarbit de tineret, ca e plictisitoare.

Si nu imi invarti cuvintele. Nu am spus ca nu e importanta gramatica, am spus ca nu trebuie sa ne blocam intr-o ambiguitate gramatica. Nu am spus ca e un simplu cuvant comunismul, am spus ca asa am folosit eu ideea mai jos, o simpla denumire, fara sa inteleg automat prin asta tot bagajul ideologic.

Si da Liviu, cultura este astazi entertainment sau nu mai este deloc. Intra si tu pe orice agentie de stiri occidentala si daca tu gasesti sectiune culturala, denumita cultura, eu imi scot palaria - si ca sa iti scurtez cautarile, poti sa intri direct pe entertainment - acolo e cultura. ;D

Liviu, niciodata nu se face un target pe indivizi, ci pe grupuri. Asta este una dintre regulile de baza ale publicitatii. Daca vrei un exemplu, vezi studiul recent facut de Leo Burnett despre tinerii din Romania - au doar 5 categ de oameni, stereotipii evidente, in care niciunul dintre noi nu cred ca se regaseste. Si totusi pe baza acelor tipuri se fac reclamele, pentru ca asa se gandeste, pe turme, nu pe exemple unice. Deci da, si tu, si eu, suntem neglijabili.

Si iara nu ai inteles. Am spus ca mie nu mi-a placut Eminescu. Mie. E parerea mea. Ma doare undeva daca toata lumea citeste sau nu clasici, e loc de mai multi pe piata. Totul tine de promovare si de cat de bine stii sa scrii si sa creezi pe gustul publicurilor tale tinta. Asta cu doua lumi imi aduce a Rushdie - sa inteleg ca seman cu el... Nu stiu, o sa vedem ce o sa ziceti maine la vulgaritatea stilului sau din Versete Satanice - e acolo cred ca cea mai tare faza pe care am citit-o intr-o carte in ultimii ani - sa vad cum fac sa o postez, ca e cam hard. ;)

tao - da liviu, tao. asta ar trebui sa iti spuna ca nu am nimic ab initio cu niciun clasic. Si da, tao curge spre ce vrea fiecare dintre noi. E un cuvant, o joaca. si te rog sa nu ma iei acum ca nu am citit. ca stiu ca asa faceti tot timpul.


Si, in ultima instanta, vom vedea cine are mai mult succes si cine va reusi sa se impuna. Asta e din pacate pentru multi dintre voi, adevarata proba de foc, in fata publicului, acolo unde atatea teorii se prabusesc scrasnind din pumni cu gratie. Sa asteptam si sa vedem, desi eu zic ca am un avantaj care se numeste timp. ;P


p.s. hai sa incheiem aici discutia, e inutila complet.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-03 00:10:24
         
 
  Andrei, vorbea mai jos Emanuel Cristescu despre mancurtizare, despre superficialii modelor, robotii hiperconsumismului.

Entertainment, nu cultura, spui? Gramatica nu e un lucru atît de important? Comunismul e un simplu cuvînt, pentru care nu merită să ne blocăm? Și el nu a existat?
Am ajuns cu toții target comercial și nu contăm individual, ci doar ca turmă?

Constat, din comentariile tale de mai jos, că ai în minte un talmeș-balmeș general. Aș vrea să-ți găsesc o scuză, dar nu pot. Mi-ar place să cred că e doar teribilismul vîrstei, cum remarca și Amelia, că e doar beția unui pseudosucces ocazionat de mult prea multele articole, articolașe și alte cele publicate pe toate meridianele. Mă tem însă că nu e așa. Cauzele sunt mult mai profunde.
Ești născut între două lumi, Andrei. Una în agonie, al cărei sfîrșit a început pe cînd tu gîngureai, cealaltă venită pe lume odată cu tine. Niciuna cunoscută deplin. Niciuna cu un sol în care să-ți înfigi rădăcinile.
Afirmi că nu vezi de ce ar trebui să interacționezi cu Eminescu. Ți se pare nasol și atît. Blaga o fi la fel. Marile nume ale literaturii universale cum ți se par? Bănuiesc că la fel de nasoale, n-au nimic cu entertainmentul consumist. Opera lor nu poate fi vectorul mesajului adresat targetului comercial. Ca atare, nu merită nicio atenție. Cine vrea să-i citească știe de unde să-i ia. Ar fi de dorit să vrea cît mai puțini, nu? Concurența lor n-ar fi deloc benefică. Ar putea decima consumatorii de entertainment, sau cum dracu' i-o zice. Cu efecte financiare deloc de neglijat.

O ultimă întrebare. Motto-ul paginii tale afirmă că tao curge. Sunt curios în care direcție. Spre entertainment cumva?

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-02-02 23:34:56
         
 
  Nu, Petre, nu merge. Mai bine du-te să vezi filmul Virginiei Despentes. Si concediază-ți toți profesorii de limba română...  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 23:28:28
         
 
  Gresesti iar si iar.

Ultima fraza a fost pusa acolo pentru cei care cunosc regimul comunist, procesele facute de insusi Stalin cu aliatii...era doar o ghicitoare. Nu te enerva, insa. Nu e musai sa cunosti chiar tot.

Nu se blocheaza nimeni pentru un cuvant. Se blocheaza pentru un regim impus din afara, pentru ca erau 1000 de membri in 1946 si pentru ca niste ignoranti astazi ii pot picta fețe umane.

E ciudat, totusi, cum m-as putea defini. Tu esti entert.., Radu e inginer, Liviu e jurist. Te superi ca prefer sa privesc inapoi si ca-i mai apar din cand in cand pe romani?

Crede-ma, daca un elev de-al meu mi-ar fi definit comunismul in felul tau, nu l-as fi trecut clasa. Vezi-ti de gramatica si de literatura! Adica invata sa vorbesti romaneste si apoi intra pe domenii care-ti sunt cu totul straine.

 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-02 22:52:16
         
 
  asa radu, macar n-ai mai zis nimic. e un progres. ;)

Kosta, multumesc pentru lamuriri. Stiam de ambele forme. Insa daca folosesti pronumele personal tu imediat dupa aia, poti sa scrii si asa. Asta mi-a spus un profesor universitar si mi-a confirmat un inspector de romana de generala. Asa ca, hai sa o lasam balta, chiar nu e atat de important.

Amalia, eu te inteleg ca esti istoric si tii cu dintii la titulatura asta - exact cum iti spuneam, romanii nu stiu sa discute detasati.
Daca e sa o luam asa, niciunde in lume nu a existat comunism (asa cum il defineste engels), ci doar socialism care prin revolutie tinde spre comunism.
Eu m-am referit la comunism ca termen generic, semnificand regimul de aici, din Romania - e mai comod sa ii zic asa. Si da, au fost multi oameni care au sustinut regimul. Nu ii mai spun altfel. Regimul si atat. Da-o in mama ei, ne blocam pentru un simplu cuvant.

Iar ultima fraza e total deplasata.


petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 22:27:57
         
 
  Mai, fâță, zici ca esti scriitor...enertaiment...Eu sunt istoric. Si nu ma invăța pe mine ce este cu comunismul, ca riști să devii ridicol rau, rau de tot. Cine a susținut comunismul aici, scriitorule? Cine? O faceti voi acum..voi si francezii dupa 1789..dar niciunora nu le-au tras-o direct "rosii" aia idealisti.

Nu stii ce vorbesti, Petre...pentru a ajunge ideolog cum ti-ai propus, trebuie sa stapanesti bine conceptele.

Si sa pronunti corect in fatza plutonului de executie : "Traiasca Stalin"
 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-02 20:55:09
         
 
  1. "scrieti-l" este la modul imperativ plural (scrieti voi / pe cine sa scrieti?/ pe el, -l)
2. "scrie-ti-l" este la imperativ, singular (scrie tu/ cui? tie/ pe cine-ce? pe el, -l)
Ambele forme sunt corecte, dar in contextul folosit de tine, Petre, corecta e a doua forma. Daca se duce dracului gramatica, la ce bun sa mai vorbim de literatura? A propos, profesorii pe care i-ai intrebat erau profesori reali sau sacaz? Cu destula uimire, Kosta.
 
Postat de catre sters sters la data de 2008-02-02 20:48:23
         
 
  :)))))))))))))))  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 20:46:09
         
 
  radule, radule, tu confunzi cazurile intre ele. Da e ok, bine macar ca l-ai citit pe caragiale. nu e asa mare lucru, mai stiu si altii germana. macar daca ar fi fost mai inspirat citatul, asa, e copy paste din biblie. :D Vad ca umorul de proasta calitate e ceva impregnat asa, nu poti sa il depasesti si pace.

Liviu, iti sugerez sa inveti sa pronunti. Ala e viitorul. Entertainment, nu cultura. Ca nu iti convine tie, chiar nu conteaza, esti neglijabil ca target comercial.

Amalia, nici nu am zis vreodata ca sunt ideolog. Nu inca. ;)
Si am citit Amalia, crede-ma, dar nu ma laud cum fac altii pentru ca nu mi se pare ceva extraordinar. Nu le voi plange niciodata de minte romanilor pentru comunism. Au sustinut la inceput ceea ce a devenit mai apoi rau. Ca si germanii cu Hitler. Si te rog, nu imi spune ca nu are comunismul principii. Ca altfel nu stiu ce fac cu toate tomurile de mii de pagini (gen capitalul) pe care le-am citit. Acolo stiu, nu sunt principii, sunt poezii, nu-i asa? Hai sa fim seriosi.

Si nu vreau sa extirp pe nimeni de niciunde. Eminescu e mort. Asa ca nu vad de ce trebuie sa interactionez cu el. Cine are chef, stie unde sa-l citeasca. Mie mi se pare nasol. Atat. Fara incrancenare. Sau, altfel spus, mi se rupe. Sincer.

Nu mai raspundeti. Si asa discutia s-a prelungit prea mult. Nu vom ajunge niciodata la un numitor comun in ideile astea. Ne pierdem prea mult timp.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 20:40:24
         
 
  Radu, ia-o altfel.

E ca si cum ar spune "trage-mi-o". Adica titlul.

De la care am plecat cu totii.

 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-02 20:25:39
         
 
  Petre draga, e suficient. Am rasuflat usurata.

Nu esti ideolog. Esti doar teribilist.

:) Stii, Petre, o singura remarca. Pentru a fi credibil in argumente, citeste si tu un pic, macar inainte de culcare. Inainte de a vorbi despre principiile regimului, incalcate de unul sau de altul care apeleaza azi la CNSAS, invata ca acel regim NU avea principii.

Iar pe Eminescu nu-l poti extirpa din literatura romana, Petre. Nici intr-o mie de ani.

AmElia
 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-02 20:12:47
         
 
  Sunt scriitor, de fapt, entertainer cultural
Andrei Petre

Ptiu, bată-te să te bată. Țîcă, schimbă-ți profesia, că mi-am scrîntit limba încercînd să o pronunț.

Și cam ce entărtainărești matale atunci cînd te apuci de lucru? Îți ies din mînă niște chestii d'alea scrise, adică pline cu tot felul de semne? Atunci spune-i simplu, pe românește: hîrțogar, scîrța-scîrța pe hîrtie, conțopist, scriitor chiar (cînd e cazul). Da' nu entărtainăr...

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-02-02 20:11:35
         
 
  scrie-ți-l, mai clar:

scrie-ți(ție)-l(pe el)

un verb și 2 pronume: un entertainer cultural și 2 profesori de limba româna...

de unde rezultă că: alle guten Dinge sind drei

un inginer
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 20:10:06
         
 
  erata:

incorect, nu incorent

si

Tine de a face ceea ce vreau eu sa fac in viata.

in loc de

Tine de a face cu ce vreau eu sa fiu in viata.

scuze pentru greseli.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 20:03:03
         
 
  amalia, iti raspund, dar hai sa continuam discutia daca tii mortis pe mail, ca aici nu e chat.

nu am invalidat inca niciun text, tocmai pentru ca nu abuzez de functie. am spus doar ca asta ar trebui sa fac. Si ca asta scrie in regulament ca trebuie sa faca un editor.

Cat despre exemplul tau: atunci era un regim si eu refuz sa judec asa. Berindei a incalcat principiile regimului, trebuia sa isi asume consecintele. Nicio problema nu vad aici.

condamnarea la moarte - nu am fost nici corect, nici incorent, nu imi plac sabloanele. am fost cum mi-a venit sa fiu. Eu nu vreau sa fiu intr-un fel sau altul, consecvent, eu iau fiecare actiune in parte, separat, si actionez in functie de ce simt si cred. Fara stereotipii.

Sunt scriitor, de fapt, entertainer cultural.

Tine de a face cu ce vreau eu sa fiu in viata. Daca nu imi convine o tara din trecut, o extirp, fie singur, fie cu ajutorul celor din jurul meu. Deci raspunsul e nu.


radu, eu sper sincer ca glumesti. scrieti-l se scrie cum am scris eu, am intrebat acum 2 profesori de limba romana. Pe bune, sper ca glumesti si ca goana asta dupa un umor facil te face sa te iei de orice. Daca nu, asta e.

Si nu se pare ca ai inteles, ca imi scrii in continuare. ;)

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 20:01:14
         
 
  Petre, am înțeles.
Ce nu înțeleg e eroarea ''scrieți-l''.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 19:29:02
         
 
  Petre, observ ca nu pierzi prilejul a te folosi de dreptul regal pe care ti-l da statutul de editor (sper ca nu te deranjeaza comparatia) de a tria cumva texte. E ca si cu secretarii de partid, aia care te lasa pe tine rece. S-au vazut brusc in pozitia de a emite judecati de valoare asupra unor domenii diverse, si-au luat rolul in serios si au taiat in carne vie (trimitandu-l, de pilda, pe academicianul Berindei sa paveze strazi fiindca istoria pe care o scria acesta era...obraznica).

Cand eram mici, eu si fratele meu, nu vroiam sa adormim dupa-amiaza. Puneam un fel de pariu cu tata. El ne povestea diverse chestii in genul..."imaginati-va ca...". Daca noi reuseam sa nu radem instantaneu...primeam dreptul de a juca un whist, iar tata si mama trebuiau sa ne fie parteneri. Am incercat acelasi lucru acum imaginandu-mi ca Radu Stefanescu si cu tine jucati in "The Dreamers", iar tu....tu esti big brother. Faina imagine....

Condamnarea la moarte..tocmai ai fost corect politic.


Petre, tu esti poet? Scriitor? Spune-mi, te rog, crezi ca formarea ta in aceasta directie are sau nu de-a face cu bagajul identitar pe care-l porti (fara sa vrei, zic eu)?
 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-02 19:25:58
         
 
  radu, nu, nu e un exces de orgoliu. Da scrieti-l tu inainte sa pretinzi asta. Eu vad ca l-ai scris cu litera mica. Tu ai voie si eu nu, sau cum? Ba, mai mult, in subsolul unui site pe internet, chiar nu cred ca e atat de important.

Liviu, eu vorbesc pe regulament. Nu ma intereseaza binele. Scrie clar ca atacul la persoana nu e permis. Ca unii se joaca si nu inteleg asta, e alta problema.
Nu uita, nu tot ceea ce gandeste un om este si real. ;) Multumesc oricum ca ma urmaresti, ma face sa ma simt mai vigilent. :)

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 19:20:36
         
 
  eu am vorbit serios cu invalidatul si nu ca sa te amenint, ci sa iti explic ca asa ar fi corect. de ce nu poti sa o iei la modul serios, sa zici da domne ok, am invatat ceva si atat. Si nici macar nu trebuie sa zici. De ce trebuie sa faceti totul atat de greu, intotdeauna? Chiar nu pricep, pana la urma este spre binele vostru...
Andrei Petre

No, țîcă, aici m-ai dat gata. Crezi că dacă ai în mînă guma de șters texte, știi care e binele fiecăruia?
Într-un comentariu mai vechi îți spuneam că ai crescut mult. În sensul că ai evoluat. Acum încep să cred că ai crescut prea repede. Ceva a rămas în urmă.

 
Postat de catre Liviu S. Bordas la data de 2008-02-02 19:14:38
         
 
  Petre, în altă ordine de idei: a-ți cere să-mi scrii numele cu majuscule ți se pare un exces de orgoliu, sau un fel de anchiloză în dogmele ortografiei de tristă amintire?  
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 19:12:18
         
 
  vezi radu, eu fazele astea nu le inteleg. sincer.

adica, de ce trebuie sa faci tot timpul misto?

iti spun eu exact, sunt 3 paragrafe citat si 7 paragrafe critica. mie mi se pare suficient text.

nu te obliga nimeni sa comentezi, nu te obliga nimeni sa citesti. de ce simti nevoia sa faci misto. treci mai departe, ca ne irosim amandoi timpul si chiar e pacat.

eu am vorbit serios cu invalidatul si nu ca sa te amenint, ci sa iti explic ca asa ar fi corect. de ce nu poti sa o iei la modul serios, sa zici da domne ok, am invatat ceva si atat. Si nici macar nu trebuie sa zici. De ce trebuie sa faceti totul atat de greu, intotdeauna? Chiar nu pricep, pana la urma este spre binele vostru...

asadar, astept cu interes in viitor comentarii pe text. Si sa stii ca o recenzie nu trebuie sa fie decat o punte intre cititori si carte, sa atraga. E un fel de marketing literar, asta inseamna pentru mine o recenzie. asa ca valoarea din nou, nu are legatura cu asta.

ti-as fi recunoscator daca ai intelege si atat, fara sa te obosesti sa imi raspunzi ca sa faci misto. Eu promit ca e ultimul comentariu la care raspund atata timp cat continui cu atitudinea asta. Si ramane valabil ce am spus despre invalidare, pentru ca e pacat sa se transforme site-ul asta intr-un birt.

atat.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 18:52:42
         
 
  Petre, înspăimântat de perspectiva invalidării comentariilor, mă opresc aici.
Voi reveni cu un comentariu pe text, de îndată ce-l voi găsi printre citate.

pe curând
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 18:45:37
         
 
  Amalia, acum vad comentariul tau:

Nu tin cu Voiculescu, nu tin cu nimeni, ma intereseaza doar lucrurile productive si pozitive. Vreau sa merg inainte, nu inapoi. Si m-am plictisit de campania asta cu dosarele, pur si simplu m-am plictisit, pentru ca nu ma ajuta cu nimic nici pe mine si nici Romania.

Nu sunt de acord cu condamnarea la moartea - e o pedeapsa prea convenabila.

ma bucur ca ai facut precizarea ca tii la tabuuri. De asta nu ti-a placut. Invata sa nu mai tii pe viitor. Am vazut si eu filmul ala si mi-a placut. La fel cum am savurat cartea asta si orice alta carte curajoasa si simpatica. Da, sexul vinde si vinde chiar bine. Belle de Jour, Wittkop, Welsh, etc. Chiar bine.

multumesc de trecere.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 18:40:55
         
 
  ai dreptate radu, nu ti-l recomand. Tirajul nu a fost prea mare, deci nici nu se pune problema de valoare. Sa stii ca nu ma jenez sa imi aplic teoriile si asupra mea.

dar iti repet, si e pentru ultima oara - pe acest site sunt interzise atacurile la persoana. Ca nimeni nu a facut nimic pana acum, e altceva. Iar prima parte a comentariului tau si acum asta e, atac la persoana, ascuns sub ironie ieftina, ca de obicei. Vorbim aici de o carte, nu despre mine. Cand o sa vorbim despre mine, o sa se numeasca textul Petre Fluerașu.

Eu nu stau sa ma cert, nu am timp de pierdut. Si stai linistit, ca nu parasesc eu site-ul, ci o sa invalidez astfel de comentarii pe viitor. asta doar ca sa stii. Nici macar nu o sa mai explic. Cititi regulamentul si conformati-va. Fara mistouri gratuite indreptate spre indivizi. Vorbiti despre texte, nu despre persoane. Ca nu ma cunosti. La fel cum nici eu nu vorbesc despre tine.

nu te mai obosi sa imi raspunzi ca o faci in van.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 17:31:07
         
 
  Petre, multumesc pentru raspuns. Te sustin intrucatva in legatura cu CNSAS-ul, fie doar si pentru faptul ca nu-l suport pe Mircea Dinescu. Pentru mine a fost o binecuvantare sa-l vad cum se agita....pe langa asta institutia in cauza ajunsese un fel de Curte prezidentiala...in miniatura.
Pe de alta parte, cand Biserica era facuta prastie de CNSAS, Voiculescu nu l-a gasit ca anti-constitutional....sa inteleg ca il sustii pe Voiculescu?

Stii ce imi place mie la Felix? Jurnalul National publica chestii frumoase...dau CD-uri superbe...ultima data am cumparat Cantecele patriotice interpretate de Ansamblul Doina al Armatei...daca nu mai prinzi numarul ti le pot imprumuta.

Recunosc ca nu am vazut filmul despre care vorbiti...tocmai mi-a trecut prin mana "The dreamers" a lui Bertolucci si, dat fiind faptul ca tin tare-tare la tabuuri si nu pot pricepe virginitatea doar ca non-penetrare...am vomitat trei zile.

Petre, ce parere ai despre condamnarea la moarte?
 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-02 17:31:06
         
 
  Petre, dacă acest site nu te satisface hormonal, sau nu rezonează abisal cu principiile tale estetice sau morale, ești absolut liber să-l părăsești.
Iar eu, pâna una-alta, sunt liber să comentez atunci când mi se pare că bați câmpii, conform dreptului inalienabil, nu-i așa, la o părere.
In ceea ce privește relația tiraj/valoare, să înțeleg că nu-mi recomanzi ultimul tău volum?
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 17:25:30
         
 
  radu, ai dreptul la o parere, dar nu trebuie sa jignesti. Nu vorbim aici de viata mea personala (pe care te asigur ca nu o cunosti), ci de o carte. Deci te rog, putina decenta.

eu nu am vorbit aici de film, ci de carte - si nu vad de ce a fi actrita de filme porno e ceva rau din start - wtf, sunt actrite de filme porno foarte tari. ;) Am vazut si filmul, nu e pra reusit sunt de acord. Dar ce legatura are asta cu cartea nu inteleg... Eu am citit volumul, mi-a placut, asa ca am ales sa scriu. Daca tie nu iti place ce scriu, nu mai citi, dar sa fim seriosi, multora le plac astfel de carti, nu ii obliga pe ei sa nu citeasca.
Citeste volumul inainte sa vorbesti radu.

Si repet, CNSAS-ul e o insistutie care nu ar trebui sa existe. Cui nu-i convine, asta e, e libertate de exprimare si am dreptul la o parere.

a, si radu, daca ai de gand sa comentezi cu lipsa asta de bun simt, nu mai reveni in paginile mele. nu-mi place sa imi pierd timpul cu oameni care nu pot sa accepte o parere contrara fara sa se enerveze.

spune ca nu iti place cartea, nu ma intereseaza, eu nu ma uit la valoare, ci la tiraj si la cat de bine ma simt cand o citesc. Dar lasa atacurile si ironiile de 2 lei, ca nu iti ies. Eu inteleg ca site-ul asta a devenit aproape ca o carciuma in care se posteaza 80% glumite, dar eu chiar nu am chef sa intru in polemici din astea total inutile.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 17:08:57
         
 
  Petre Fluerașu, dacă nu ți-a spus nimeni pană acum că e timpul să ai și o oarece activitate sexuală, pe langă cea editorială, uite, ți-o spun eu (recunosc, e o sugestie la fel de incorectă politic ca și debutul tău pseudoerotic, care s-a produs, după cum văd, în pagina site-ului care te găzduiește, deocamdată; un pas înainte, evident, dar numai un pas). Pentru cultura ta generală: cele doua pupeze din filmul făcut după această carte, acum vreo cațiva ani, au fost actrițe porno, iar kitsch-ul ăla mai mult scârbește, decat șochează. Dacă te lasă ai tăi, n-ar strica, totuși, să-l vezi, cronica de film ți-a scăpat până acum.

In ceea ce privește ''maniacii care deplâng dispariția CNSAS'', te-aș sfătui să-ți vezi de treabă. Nu e un subiect pe care să-l poți pricepe. Revino la mica ta fușăraie cu poza de la Unirea. Exersează Photo Shop. Sănătate maximă.

Am să revin întotdeauna cu plăcere în paginile tale.
 
Postat de catre Radu Stefanescu la data de 2008-02-02 16:48:38
         
 
  Amalia, as vreau eu sa fie asa. Dar nu e din pacate, foarte multi vor sa fie corecti din punct de vedere politic, in sensul vechi.

uite de exemplu site-ul asta, maniacii care plang disparitia momentana a CNSAS, oamenii care emit intotdeauna teorii, etc.

a, si eu stiu deja sa patinez, te asigur. Numai ca prefer sa merg pe langa patinoar. Ajung mai repede asa. ;)

multumesc pentru vizita. de mult nu mi-a mai spus nimeni ca sunt induiosator. Ca un puisor de gaina presupun. ;d

acum vorbind serios, multumesc pentru citire si te mai astept in paginile mele.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-02 15:58:41
         
 
  Petre, multumescu-ti pentru informatii. Conformismul tau este induiosator...cel putin pentru o persoana care se invarte ziua toata printre concepte politice (in speta eu).

Pentru luminarea matale, trebuie sa-ti amintesc faptul ca astazi "nebunia" unuia care lupta pentru mentinerea tabuurilor de care vorbesti..este cat se poate de incorecta politic, acesta riscand chiar a fi acuzat de psihisme daca zgarma prea mult in laturile lumii matale.

Esti foarte corect politic, Andrei, fara a fi macar avangarda. Te-ai alipit statu-quo-ului lumii tale. Aici inveti, incet, sa patinezi.


 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-02-01 13:26:16
         
 
  Amalia, sa nu ma confuzi cu fluierici, te rog.

incorect politic inseamna orice se incadreaza in tabu-urile societatii moderne, ca discriminarea, etc. E o expresie foarte folosita, s-au scris zeci de carti pe tema asta. Nu are legatura cu politica unei tari, e pur si simplu o expresie. Si eu sunt incorect politic, pentru ca sunt pentru discriminare, pentru opresiune, etc.

dane, am modificat un cuvant, imediat ce am vazut ca a fost invalidat. acolo nu il voi schimba pentru ca textul original asa e, si eu nu consider cuvantul ala ca fiind vulgar. de fapt, nu consider niciun cuvant vulgar atata timp cat se refera la corpurile noastre. dar aici am modificat ca sa respect regulamentul.


domnule cristescu, asa e, raman si oameni din aia, dar eu zic ca exista si oameni de valoare care se lasa luati din cand in cand de val, aleg sa fie si superficiali cateodata, se bucura de consumism cand au chef si etc. Eu cred ca a fi modern, a fi gata sa te adaptezi oricand, asta inseamna intelepciune.



va multumesc pentru vizite si va mai astept in paginile mele.

petre
 
Postat de catre Andrei Petre la data de 2008-02-01 11:12:04
         
 
  "mozaicul specific societății moderne pentru a sublinia alienarea indivizilor. " Excelenta observatie. Fundamentala. In fapt cheia romanului. Ce pacat ca multi vad doar ambalajul.

Frumusetea vietii este ca sunt, ca raman si indivizi care nu se alieneaza. Adica raman oameni de valoare. Pentru marea majoritate, pentru aceia care se lasa mancurtizati, luati de val, superficialii modelor, robotii hiperconsumismului, doar doua cuvinte vae victis!
 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-01-31 21:17:55
         
 
  "O carte șocantă, incorectă politic, un roman care îi oferă cititorului o mostră rafinată de brutalitate....".

Domnule Fluierasu, puteti detalia? Ce inseamna in acceptiunea dumneavoastra "incorecta politic"? La care politica va referiti?

De asemenea, pentru a exemplifica, dumneavoastra va socotiti corect sau incorect politic?

Cu stima si interes,

Amelia Cojocaru




 
Postat de catre Amelia Cojocaru la data de 2008-01-31 12:37:45
Parcurge cronologic comentariile acestui autor
Text anterior       Text urmator
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23930
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE