FORUM   CHAT  REVISTA EUROPEEA  AJUTOR  CONTACT    
Cunoastere. Sinucidere.
Text postat de Dragos-Georgian Ilie

Omul este o fiinta superioara, dar decazuta datorita limitarilor sale. Cele mai mari limitari ale umanului sunt moartea si cunoasterea in toate formele ei. Religia ne invata ca omul a decazut pierzandu-si locul in Paradis tocmai pentru ca au mancat din pomul “cunoasterii”. Tot religia ne invata ca suicidul este un mare pacat si ca vom arde in iad. Dar oare noi nu ne aflam acum in iad? Unii teologi afirma ca iadul si raiul sunt stari de spirit, nu neaparat locuri. Oare iadul nu este acea stare de anxietate si nevroza generata de cunoastere? Daca pacatul stramosesc consta in dobandirea cunoasterii, inseamna ca omul si-a pierdut puritatea si inocenta tocmai prin cunoastere.
Cunoasterea genereaza frica. Copilul ce nu stie ca un anume animal il poate rani, nu va fi speriat de acesta. Cunoasterea impune limitari, astfel dand nastere frustrarilor si anxietatii.
In ce context decide omul sa se sinucida? Cand decide acesta ca viata este o gluma proasta si isi taie venele? Psihologii spun ca intr-un moment de slabiciune, o scapare de moment, individul fiind depasit de realitate nu gaseste alta scapare decat moartea. Omul se sinucide cand are o revelatie, cand in fata ochilor i se infatiseaza un adevar absolut pentru sine. Acela ce a decis sa se sinucida si-a cunoscut limita, nu a putut sa o depaseasca si s-a sinucis.A te sinucide este un pacat, spune religia. Omul oricum traieste in pacat, iar sinuciderea ar trebui privita ca o scapare. Cunoasterea implica decadere, iar decaderea sinucidere.
Cel care a decis sa se sinucida, priveste aceasta cale ca o scapare, o independenta de real, de cunoastere si spera la o viata simpla, goala fara framantarile puterii de cunoastere intr-o alta existenta. Dupa cum am afirmat mai sus, raiul poate fi considerat acea stare de spirit primordiala, pura, necorupta de cunoastere. Sinucigasul spera sa atinga aceasta stare de nirvana prin acest gest disperat.
Sinuciderea este un act de lasitate, afirma cineva in fata unui pahar de vin. In fapt sinuciderea este un mare act de curaj, ea demonstreaza ca individul are puterea de a recunoaste ca este slab si nu poate trece peste framantarile existentei sale. Prin acest gest individul isi demonstreaza razvratirea fata de societate si de natura. Sinucigasul scuipa in ochi destinul si ia de guler moartea, el spune:”acum, nu peste 10 ani”, el are puterea de a accepta moartea ca fiind ceva natural, de aceea nu mai conteaza ca va muri peste 10 secunde sau 10 ani.
Fericit cel imbecil si ignorant pentru ca el nu poate intelege puterea distrugatoare a cunoasterii astfel fiind scutit de efortul mistuitor al gandirii. Ce am vrut sa spun prin asta? Simplu, nu ai sa vezi un ignorant ca se sinucide, ca este satul sau ca a avut o revelatie ce i-a dat sistemul de valori peste cap, totusi daca ar avea aceasta revelatie el nu ar mai fi numit ignorant...
Viata-moarte, cunoastere-imbecilitate, rai-iad, termeni cheie in jurul carora graviteaza intreaga noastra exitenta...
Parcurge cronologic textele acestui autor
Text anterior       Text urmator
Nu puteti adauga comentarii acestui text
DEOARECE AUTORUL ACESTUI TEXT NU PERMITE COMENTARII SAU NU SUNTETI LOGAT!

  Comentariile userilor    
         
 
  "Care ar fi scopul final al religiei?" manipularea maselor, cel putin asta e parerea mea.
Sincer ma intristeaza ca acest eseu nu a fost inteles si nu a fost privit in ansamblu ca idee nu luat pe franturi. Si ca sa raspund la inca o intrebare: da,lumea este de capul ei, demiurgul este in vacanta si chiar daca nu ar fi,religia ne invata de liberul arbitru al fiintei umane. Oricum ati dori sa priviti problema suntem stapanii propriilor destine si lumea graviteaza in jurul actiunilor noastre.
 
Postat de catre Dragos-Georgian Ilie la data de 2008-01-24 23:24:32
         
 
  "Cunoasterea implica decadere, iar decaderea sinucidere."

Prin cunoaștere putem afla multe din cauzele sinuciderilor. Cele mai multe sinucideri nu au loc din cauza cunoașterii ci pentru că societatea pune indivizii în situații fără ieșire. Dacă ar fi cunoscut căi de ieșire mulți nu s-ar fi sinucis.

Religia, religiile transmite (t) și propagă de milenii cunoștințe religioase (multe incorecte, chiar mincinoase) așadar săvârșește păcatul cunoașterii. Când cineva păcătuiește de ceva are autoritate morală să condamne acel ceva? QUED.

Sunt mult mai mulți aceia care au cunoscut, cunosc și se străduiesc să cunoască și care nu s-au sinucis și nu se sinucid, decât cei care s-au ori se sinucid "din cunoaștere"

Care ar fi scopul final al religiei?

Sunt aproape convins că lumea nu este chiar de capul ei, că sunt niște principii morale care o guvernează însă prea mulți se simt obligați să "reprezinte" Divinitatea și să-și transfere o parte din prerogative asupra lor. Și aceasta este imoral.

 
Postat de catre Emanuel Cristescu la data de 2008-01-24 23:03:27
         
 
  Ma bucur de acesta primire!!! :D:D:D
 
Postat de catre Dragos-Georgian Ilie la data de 2008-01-24 18:59:53
         
 
 
Domnul Dragoș
Am citit cu atentie cele scrise de tine.
Nu vreau sa fac comentarii asupra fondului temei alese, pentru ca avem păreri diferite. Indiferent ce, cum și când i se întâmplă ceva, omul nu are dreptul să ridice ceva ce nu și-a oferuit el – viața.
Omul poate sa iși distrugă orice și-a oferit prin puteri proprii. De exemplu sa își dea foc mașinii sau distrugă orice altceva mai mult sau mai putin pretios.
Aici mai vreau să adaug ceva: omul poate să decidă asupra drumului ce îl va urma în viață, dar atât. Odată ales, acesta trebuie parcurs până la capăt.
Viața ne-a fost dată de Creator și numai El ne-o poate ridica – când va crede de cuviință.
Dar ca formă să știi că îmi place. E foarte bine și concis scrisă.
Bine ai venit pe site!
Cu stimă Teofil.


 
Postat de catre Teo Teofil Traven la data de 2008-01-24 18:07:43
     
Pseudonim
Parola
Nu am cont!
Am uitat parola!

 
Texte: 23931
Comentarii: 120070
Useri: 1425
 
 
  ADMINISTRARE